Cu prilejul lansării candidaţilor la alegerile parlamentare, şeful PNL şi-a atacat la baionetă adversarii politici, mai puţin PSD-ul.
Lansarea candidaţilor PNL la alegerile parlamentare a avut loc, ieri, la Sala Polivalentă din Bucureşti, umplută cu liberali veniţi din judeţe, şi a fost una tipică de campanie, cu steguleţe galbene, urale, muzică şi imnuri. Ceremonia a fost condusă de şeful campaniei electorale, Bogdan Olteanu, şi a constat în alternarea discursurilor cu citirea numelor candidaţilor (care au stat pe scaune aşezate pe un podium în faţa sălii), urmată de aplauzele „suporterilor“.
La festivitatea de ieri, printre cei care au luat cuvântul alături de Călin Popescu- Tăriceanu sau Crin Antonescu, s-au numărat Petre Roman (nou-venit în PNL), Renate Weber (care nu candidează la alegerile din noiembrie) sau Alina Gorghiu (cea mai proaspătă vedetă a liberalilor). În schimb, vicepreşedintele Ludovic Orban a stat în rând şi a aplaudat. Liderul liberalilor vorbeşte de concurenţa cu PSD
Premierul Tăriceanu a acuzat PDL şi PRM că formează o „coaliţie a ruşinii“, pe motiv că, „în timp ce o ţară întreagă susţine şi promovează votul uninonimal“, cele două partide s-au aliat pentru a încerca să blocheze varianta promovată de PNL. Totuşi, Tăriceanu a încercat, în discursul său, să se delimiteze de PSD, vorbindu-le candidaţilor liberali despre o campanie în care măsurile de dreapta ale PNL trebuie prezentate prin raportare la PSD, care promovează o Românie de stânga. Aglomeraţie de transfugi pe listele PNL
Chiar dacă liderii PNL au invocat - nu o dată - faptul că sunt singurul partid de dreapta, printre candidaţii partidului se numără şi personaje care şi-au oficializat abia acum această opţiune. Fostul preşedinte al PD, Petre Roman, prezentat ieri oficial drept candidat al partidului pentru un loc la Senat în diaspora, le-a vorbit celor prezenţi despre tradiţiile sale liberale: „Am fost etichetat că sunt liberal de când am intrat în politică, după Revoluţia din 1989“.
De altfel, pe listele PNL se află mai mulţi liberali de ultimă oră. Fie din zona politică (Adriana Săftoiu - fost consilier prezidenţial; Dumitru Puchianu - fost deputat PDL; Dumitru Savin - primarul PDL al Buşteniului; Florin Anghel şi Eduard Hellvig - proveniţi din rândurile Partidului Conservator. Alţi „transfugi“ provin din zona artistică, cum este cazul lui Florin Călinescu şi Mihai Pocorschi. De menţionat că Adriana Săftoiu şi Florin Călinescu figurează printre candidaţii PNL, dar nu au fost prezenţi la festivitatea de ieri. Potrivit lui Bogdan Olteanu, cei doi ar fi lipsit din motive profesionale sau personale. Crin Antonescu atacă politicienii „de doi lei“
Vicepreşedintele Crin Antonescu a strâns ieri cele mai multe apaluze. El a afirmat că România nu este „o ţară de doi lei“, dar a fost condusă, în cea mai mare parte a timpului, de politicieni de „doi lei“. „Îmi pare rău că vă spun, domnule Geoană, asemeni lui Băsescu, Boc, Stolojan, sunteţi politicieni de doi lei“, a afirmat Antonescu. Pe de altă parte, el le-a cerut candidaţilor să nu cerşească voturi. „Votul nu e un ciubuc“, a afirmat el, adăugând că PNL nu vrea „voturiciubuc“, pentru că un vot nu poate fi tratat ca „o şpagă“, ci „voturi-investiţie“.
EXEMPLUL PREMIERULUI
Liberalii fug din Bucureşti
Şeful campaniei electorale a PNL, Bogdan Olteanu, a confirmat, ieri, decizia lui Călin Popescu- Tăriceanu de a candida, la alegerile parlamentare din noiembrie, „în colegiul în care locuieşte, din judeţul Ilfov“. Gestul premierului, în acelaşi timp şef interimar al PNL Bucureşti, pare să fi constituit un model şi pentru restul membrilor conducerii organizaţiei din Capitală. Ministrul sănătăţii, Eugen Nicolăescu, şef al PNL sector 2, s-a refugiat, în ultimul moment, într-un colegiu din Călăraşi; iar ministrul internelor, Cristian David, şeful PNL sector 3, îşi încearcă şansele în Vaslui.