Premierul a refuzat ieri invitatia presedintelui de a discuta despre retragerea Noricai Nicolai.
Premierul Tariceanu nu s-a dus ieri la intalnirea solicitata de Traian Basescu pentru a negocia numele noului ministru al justitiei. Tariceanu a fost sfatuit sa nu dea ochii cu Basescu, atat de liderii PNL, cat si de consilierii sai de imagine.
Motivatia lui Tariceanu a fost sintetizata de unul din apropiatii sai: Bogdan Olteanu, presedintele Camerei Deputatilor. „Tariceanu nu se va duce la intalnire pentru ca, in cazul desemnarii unui ministru, presedintele are doar calitatea de notar. Potrivit Curtii Constitutionale, el verifica doar daca persoana indeplineste conditiile legale, dupa care este obligat sa semneze”, a spus Olteanu.
Sfaturi pe linie de partid
Dupa primirea invitatiei, Tariceanu a avut discutii telefonice cu mai multi vicepresedinti ai PNL, curentul majoritar fiind ca premierul nu trebuie sa participe la „convocarea” de la Cotroceni.
Liderii PNL au incercat sa-l convinga pe Tariceanu ca nu are sens sa participe la o „sueta” cu presedintele Basescu, atata vreme cat acesta nu are nici atributii pentru a respinge nominalizarea Noricai Nicolai si este obligat sa semneze decretul de numire a acesteia. Printre cei mai vehementi s-a numarat Ludovic Orban, care i-a spus lui Tariceanu ca Basescu a recurs la „o golanie”.
„Nu se face ca presedintele sa-l cheme la ordine pe premier, nu se procedeaza asa. Daca dorea o intalnire, negocia data si ora, nu isi impunea propriii termeni ai discutiei”, justificau liberalii sfaturile acordate. In plus, liderii PNL comentau ca, daca presedintele dorea cu adevarat deblocarea situatiei de la Justitie si nu doar un exercitiu de imagine, nu ar fi lansat invitatia prin presa.
Convinsi de victorie
Liberalii estimau ca, in privinta numirii noului ministru al justitiei, se poate ajunge din nou la arbitrajul Curtii Constitutionale, care le va da castig de cauza pe baza precedentului Cioroianu.
In aceste conditii, Tariceanu nu are niciun fel de motive sa se aseze la masa negocierilor. Mai ales ca unii lideri au in continuare amintiri neplacute despre negocierile Basescu-Tariceanu. „La negocieri cu presedintele a renuntat la Ministerul Apararii la schimb cu comisarul european, dar Basescu nu l-a sprijinit pe Vosganian. Tariceanu l-a abandonat pe Tase degeaba”, comenta unul dintre liderii partidului.
OPINIE
Antonescu l-ar fi trimis pe Tariceanu la Cotroceni
Singurul care a spus ca Tariceanu ar trebui sa dea ochii cu seful statului a fost vicepresedintele Crin Antonescu. Aflat in strainatate in vacanta, Antonescu a sustinut ca nu a discutat cu Tariceanu, dar opinia sa este ca premierul se poate intalni cu seful statului. „Daca ar fi dupa mine, eu as inclina ca premierul sa se duca la intrunire, pentru ca este o formalitate care nu vad de ce nu ar fi indeplinita”, a comentat Crin Antonescu.
Pe de alta parte, el l-a contrazis pe seful statului, care a afirmat ca nu va semna decretul de numire a ministrului justitiei. „Presedintele face un serviciu comparabil cu cel al unui notar, in sensul verificarii legalitatii unei numiri. Alta atributie nu are, asa cum Curtea Constitutionala ne-a spus”, a explicat vicepresedintele liberal.
DIALOG VIA CSM
Basescu: „Nu semnez ca un notar orice persoana”
O replica prezidentiala acida, data peste masa Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), a inlocuit ieri dialogul despre blocajul de la Ministerul Justitiei la care Traian Basescu il invitase pe Calin Popescu-Tariceanu cu o seara inainte.
Presedintele a deschis subiectul la sedinta de bilant a CSM, la scurt timp dupa primele semnale ca premierul nu intentioneaza sa accepte o discutie la Palatul Cotroceni.
„Nu voi accepta sa desemnez un ministru al justitiei care nu are o cariera profesionala si morala ireprosabila. Nu voi accepta sa semnez ca un notar, in orice conditii, orice persoana”, a dat de inteles Basescu ca si el ramane pe pozitii, in ciuda insistentei lui Tariceanu in sustinerea lui Nicolai. Seful statului nu s-a limitat insa la asigurari. „Multi vin si spun: „Dar si tu...”. Eu sunt ales. Cu bunele si relele mele”, a spus el, in replica la scrisoarea p
remierului in care i se amintea implicarea in dosarul „Flota” si in scandalul legat de casa sa din strada Stefan Mihaileanu. „Nu voi ceda la ideea ca la Ministerul Justitiei sa vina decat un bun specialist respectat de dumneavoastra, de magistrati si, cel putin la nivel de probe, sa fie ireprosabil. Ca barfe sunt despre multi”, a adaugat Basescu.
Argumente constitutionale
In sprijinul pozitiei sale ferme, seful statului a invocat Constitutia, care, spune el, „e clara. Primul-ministru propune, presedintele decide, prin semnarea decretului”, a dat Basescu Legii fundamentale o interpretare diferita insa, ca nuanta, de cea a Curtii Constitutionale in cazul precedentului Cioroianu din aprilie, anul trecut. (Anca Simina)