Evenimentul Zilei > Politica > Tăriceanu caută vinovaţii pentru avansul lui Antonescu
Tăriceanu caută vinovaţii pentru avansul lui Antonescu

Tăriceanu caută vinovaţii pentru avansul lui Antonescu

Susţinătorii şefului PNL spun că tabăra adversă a impus funcţia de prim-vicepreşedinte din cauza indeciziei lui Teodor Meleşcanu.

Călin Popescu-Tăriceanu şi apropiaţii săi caută responsabili după înfrângerea de luni, din Delegaţia Permanentă (DP), când tabăra lui Crin Antonescu a impus înfiinţarea funcţiei de prim-vicepreşedinte. Indecizia lui Teodor Meleşcanu şi „sucirea” Adrianei Săftoiu au fost explicaţiile găsite pentru eşecul dinaintea Congresului.

Numărul mult mai mare al delegaţilor decât cel al membrilor DP îi face însă pe adepţii lui Tăriceanu să spere că jocurile nu sunt încă făcute.

Meleşcanu ezită să se bată cu Orban

Primul vinovat, indentificat de susţinătorii şefului PNL, ar fi vice preşedintele Teodor Meleşcanu, cel susţinut de această tabără pentru postul de prim-vicepreşedinte. „Nu ne-a spus clar dacă vrea sau nu să candideze. Nu poţi să te prezinţi la o dispută fără ca oamenii tăi să ştie clar că avem sau nu un candidat pentru funcţia pe care o discutăm”, afirma unul dintre apropiaţii lui Tăriceanu.

O altă explicaţie a înfrângerii ar fi faptul că 9 liberali ar fi votat altfel decât se aşteptau liderul PNL şi adepţii săi. Este vorba, pe de o parte, de 6 „liberali vechi”, teoretic printre adepţii actualului preşedinte. Pe de altă parte, trei dintre liberalii noi – Adriana Săftoiu, Mircea Diaconu şi Cristian Ţopescu – au votat şi ei pentru înfiinţarea funcţiei de prim-vicepreşedinte.

Opţiunea Adrianei Săftoiu pare să fi fost o surpriză pentru tabăra Tăriceanu, pentru că ea se exprimase critic faţă de candidatura lui Crin Antonescu la şefia partidului. „I-a montat Orban înainte de şedinţă”, este explicaţia venită din tabăra lui Tăriceanu. „Sunt nişte personalităţi, nu se pune problema ca eu să îi montez, am discutat cu argumente”, s-a disculpat însă Orban.

Trădare la vedere

Tăriceanu şi-a chemat luni seara susţinătorii la un restaurant din Capitală pentru le spune că lupta este strânsă şi că rezultatul de la Delegaţie, din care fac parte 160 de liberali, nu va fi identic cu cel care se poate produce la un Congres cu 1.450 de delegaţi.

Din tabăra cealaltă lucrurile se văd diferit. „Dacă l-am învins noi pe Tăriceanu la votul deschis din Delegaţie, este clar că vom câştiga la alegerea preşedintelui care se va produce prin vot secret”, crede Ludovic Orban. De altfel, adepţii lui Antonescu spun că şi în tabăra lor s-ar fi înregistrat 4 „defecţiuni” şi 8 absenţe.

Cert este că în tabăra lui Antonescu s-a lămurit subiectul postului de primvicepreşedinte, Relu Fenechiu anunţând ieri, oficial, că nu va candida. Antonescu îi ceruse expres acest lucru pentru a nu lua din voturile lui Orban.

PROFIL

Antonescu: PNL are nevoie de un lider mai puţin vulnerabil

Crin Antonescu a declarat, ieri, la Deva, că în acest moment există oportunităţi mai mari de deschidere electorală pentru partid, şi de aceea este nevoie ca în fruntea PNL să se afle o persoană care să fie mai puţin vulnerabilă. Antonescu a mai spus că vrea să transmită românilor că PNL nu este doar un partid al oamenilor bogaţi, ci este un partid al oamenilor care vor să fie liberi şi să aibă şansa să fie bogaţi. El a mai spus că va colabora la fel de bine cu actualul preşedinte al PNL, Călin Popescu-Tăriceanu, şi după Congres.

Publicat in categoriile: Politica
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: