Evenimentul Zilei > Politica > Tăriceanu: Băsescu stă în genunchi în faţa celor de la FMI, „cerşind”
Tăriceanu: Băsescu stă în genunchi în faţa celor de la FMI, „cerşind”

Tăriceanu: Băsescu stă în genunchi în faţa celor de la FMI, „cerşind”

Fostul premier, Călin Popescu Tăriceanu, i-a trimis astăzi o scrisoare şefului statului în care în cere să renunţe la intenţia de a semna un acord cu FMI. Preşedintele PNL susţine că îi scrie ca lider al opoziţiei, remarcând că discursul dumneavoastră de ieri din Parlament a fost un episod nefercit din istoria economică a României. "Nu credeam că am să-l văd pe preşedintele României, stat membru al Uniunii Europene, cum stă în genunchi în faţa celor de la FMI şi le cerşeşte ajutorul", scrie acesta.

"Nu credeam că am să îl văd pe preşedintele României, indiferent care este numele acestuia, confuz şi depăşit de situaţie şi uitând care este interesul românilor. Ieri, şefii de state şi de guverne din Uniunea Europeană şi din lume, specialiştii în economie, oficialii europeni şi toţi românii au văzut un preşedinte învins. Un preşedinte care spune că România este un membru de mâna a doua al Uniunii Europene, care spune că economia românească este slabă, că guvernul pe care îl controlează a scăpat de sub control situaţia salariaţilor din sectorul public şi că nu mai există nici o speranţă pentru clasa de mijloc", îl atacă dur Tăriceanu pe Băsescu.

El i-a spus şefului statului că, în plenul Parlamentului, a ratat şansa de le oferi românilor exemplul "unui preşedinte curajos, care refuză să cadă în genunchi în faţa FMI-ului" anunţându-l că mai are o şansă şi explicându-i că în cazul în care nu va veni cu măsuri concrete, economia românească va intra "cu adevărat în criză".

Măsurile enumerate de liderul liberal sunt:

  • acordarea unui bonus de 1000 de euro firmelor are angajează şomeri,
  • scăderea CAS-ului,
  • accelerarea investiţiilor în infrastructură sau accesarea fondurilor europene,
  • stimularea investiţiilor private,
  • sprijinirea sectorului bancar.

Tăriceanu i-a reaminitit preşedintelui României că Guvernul PNL-PDL a respins în 2005 continuarea acordului cu FMI.

El i-a reproşat lui Băsescu că acum câteva luni şi el credea în România şi afirma că avem una dintre cele mai puternice economii din zonă, cu resursele necesare pentru a investi în infrastructură, educaţie şi mediu.

În plus, Călin Popescu Tăriceanu i-a reproşat şefului statului faptul că bugetul Preşedinţiei este majorat cu 50%, în timp ce profesorii şi alte categorii trebuie să strângă cureaua, dar şi că actuala putere nu a venit cu un plan anti-criză.

CITIŢI ŞI:

"Acordul cu FMI, certificat de incompetenţă pentru Guvern"