După conducerea PNL, Călin Popescu Tăriceanu a pierdut, ieri, şi şefia organizaţiei Bucureşti, fiind înlocuit cu primarul sectorului 1, Andrei Chiliman. Schimbarea lui Tăriceanu, decisă ieri de noul Birou Politic al partidului, a fost justificată prin faptul că filiala Bucureşti a fost printre cele care au avut rezultate sub media pe ţară la ultimele alegeri.

A fost acelaşi motiv pe care fostul lider PNL l-a invocat în vara anului anului trecut, când i-a luat locul lui Ludovic Orban la şefia organizaţiei. De altfel, Orban a fost cel care, ieri, a pus pe tapet problema de la Capitală, atunci când se făcea inventarul conducerilor interimare care trebuiau înlocuite. Tăriceanu a părut resemnat şi a susţinut că oricum vroia să renunţe la interimatul de la Bucureşti.

De ”trierea” din conducerile filialelor n-au scăpat nici apropiaţii fostului premier, ex-miniştrii Cristian David (sector 2) , Eugen Nicolăescu (sectorul 3) ,Cătălin Micula (sectorul 4) şi Mihai Voicu (sectorul 5). Pentru a evita impresia unei răzbunări, totul a fost împachetat sub formula schimbărilor conducerilor interimare, iar pentru credibilitatea scenariului, liderul PNL Iaşi, Relu Fenechiu, a renunţat la şefia organizaţiei Suceava.

Norica Nicolai deschide lista pentru PE

Adepţii taberei Antonescu – Orban au avut câştig de cauză şi în privinţa listelor pentru Parlamentul European. Primul loc a fost ocupat de vicepreşedintele Norica Nicolai, susţinătoare activă a lui Antonescu la ultimul congres, urmată de de europarlamentarul Adina Vălean. Renate Weber, căreia Tăriceanu îi promisese locul 1 pe listă, la fel ca la euroalegerile din 2007, va ocupa poziţia a treia. Locurile următoare sunt ocupate de europarlamentarii Ramona Mănescu şi Cristian Buşoi.

Fostul ministru de externe Adrian Cioroianu este abia pe locul 8, în condiţiile în care liberalii au calculat că vor obţine şase locuri de europarlamentari. Daniel Dăianu, în prezent europarlamentar, nu se regăseşte nici el pe lista discutată ieri de conducerea PNL.

Un alt susţinător al lui Antonescu la congres, fostul ministru al economiei şi finanţelor Varujan Vosganian a devenit de ieri purtător de cuvânt al PNL, funcţie deţinută anterior de Bogdan Olteanu. Departamentul de Comunicare va fi coordonat de Adriana Săftoiu.