Editura Evenimentul si Capital

Pomana Porcului, pictorul de icoane și cârnații din păstrăv. Târgul de Crăciun, o Românie în fața Casei Poporului

Autor: | | 0 Comentarii | 1303 Vizualizari

O întreagă Românie înghesuită în câteva mii de metri pătraţi. Aşa a fost imaginat Târgul de Crăciun Bucureşti, continuând, al doilea an consecutiv, o idee care se bucură de succes.

Strivit de măreţia Casei Poporului, “ţarcul” de la Piaţa Constituţiei adună laolaltă meşteşugari, bucătari şi artizani din toate colţurile ţării, iar dacă vrei să schimbi monotonia oraşului şi să prinzi un crâmpei de românism, să te umfli cu plăcintele ardeleneşti sau să guşti un vin bun de podgorie, fi ert şi aromat, atunci ai ajuns unde trebuie.

De la bun început te vor izbi aromele mâncărurilor tradiţionale româneşti. La 25 de lei ai parte de o porţie de Pomana Porcului, carne de porc cu cârnaţi, care te va sătura cu siguranţă. De altfel, orice plimbare în Târgul de Crăciun începe aici.

E nebunie la standuri, carnea sfârâie pe grătare şi există de toate: lebăr, tobă, caltaboşi, pastramă şi chiar piftie! Şi cum miros, şi ce bine arată, şi cum ţi-ai dori să guşti din toate bunătăţile acestea, chiar dacă lumea se îmbulzeşte nerăbdătoare. Dar voia bună este la ea acasă acum că burţile sunt pline, iar vizitatorii se duc să se alimenteaze cu un pahar de vin fiert la 6 lei. Au venit toate podgoriile renumite. E şi Murfatlarul, şi Panciu, şi Odobeştiul. Lume multă este la Crama Domnească, pentru că oferă şi o cană de lut bonus. Aroma de scorţişoară te însoţeşte discret, obrajii încep să prindă culoare, iar limbile încep să se dezlege.

Patinoarul, cel mai „fierbinte” punct

Şi sunt mulţi copii, pentru că există o mulţime de buticuri pline cu obiecte de artizanat, care mai de care mai originale. În plus, patinoarul este în perfectă stare şi mai este şi gratuit. La câţiva metri mai încolo, ce să vezi, există Casa lui Moş Crăciun, fix lângă bradul de 30 de metri. Cadouri sunt destule, bani să ai! Găseşti baloane cu beculeţe specifice Crăciunului, obiecte din sticlă pentru împodobit bradul, ornamente din becuri normale, colorate în toate felurile, pentru toate gusturile şi buzunarele, din rotiţe de ceas refolosite şi câte şi mai câte chilipiruri care pornesc de la 3-4 lei bucata… Şi cum să nu te opreşti să admiri ceramica de Horezu sau pe bătrâna care face scăunele din lemn, ori ibricele şi ligheanele făcute de ţiganii căldărari?

Cozonac şi caise glazurate

Dulciuri? De toate, pentru toţi. Uite şi Cozonacul Domnesc (cam prea „domnesc” la 45 de lei bucata), uite şi caisele glazurate (la 6 lei) sau salamul de biscuiţi (6 lei şi 90)! În centru sunt delicatesele, bunătăţuri cum nu s-au mai văzut. La loc de cinste se află cârnaţii de pătrăv (da, aţi citit bine!) de pe Valea Doftanei, e drept, mai mult de clătit ochii, căci costă 180 de lei kilogramul. Şi să nu uităm scena, pe care se perindă, seară de seară, o mulţime de artişti care încălzesc cu câteva grade măcar serile reci de iarnă.

În toată această agitaţie, ne-am oprit în cel mai liniştit colţişor al Târgului. E standul lui Liviu Balac, un cunoscut pictor de icoane care s-ar reprofila pe sculptură. Şi probabil că n-ar greşi, pentru că lucrările expuse îţi provoacă pe loc un început de frământare sufletească, transparentă ca o ploicică de primăvară, care abia aşteaptă să fie alimentată şi întregită până la paroxism. Dar cine mai are timp de aşa ceva în ziua de azi?

Soarta Elenei Udrea, DECISA! Veste de ULTIMA ORA, din Costa Rica

Pagina 1 din 2



Stirile zilei

Alte articole din categoria: EVZ Special

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI