Târg internaţional de toamnă, la graniţa cu Serbia

Târg internaţional de toamnă, la graniţa cu Serbia

Bănăţenii au de ales în acest week-end: ori se pun pe făcut zacuscă şi compoate, ori dau o fugă până în Serbia, nu departe de graniţă, să se înfrupte cu plăcinte cu dovleac şi să se întreacă în mâncat seminţe, la un festival special dedicat acestei legume.

Gospodinele din Timiş care nu au apucat încă să îşi umple cămerile cu provizii de iarnă, sunt convocate la Jimbolia. În oraşul de la graniţa cu Serbia va avea loc, în zilele de sâmbătă şi duminică, "Târgul internaţional de toamnă". Vor expune produse agro-alimentare producători din judeţele Timiş şi Arad, precum şi din ţările vecine Ungaria şi Serbia. Evenimentul este organizat de Asociaţia Agricultorilor şi Întreprinzătorilor Maghiari din Banat, în colaborare cu Primăria Jimbolia şi Asociaţia "Csekonics" şi va avea loc la Centrul de expoziţie din Jimbolia, situat la ieşirea din oraş către graniţă. Potrivit preşedintelui Asociaţiei, Csosz Ioan., vizitatorii vor găsi la târg produse agro-alimentare şi viticole, legume, fructe şi flori, produse de patiserie precum şi alte produse tradiţionale. "Este un târg internaţional. Sunt invitaţi atât producători agricoli din România, din Timiş şi Arad, cât şi din Ungaria şi Serbia, mai ales din localităţile de graniţă", a anunţat Csosz. Vor fi aproximativ 50 de standuri. Foto: Adi Pîclişan Concurs de bogracs Participanţii la "Târgul internaţional de toamnă" de la Jimbolia vor putea asista şi la un inedit concurs de gătit, la care a fost invitat şi primarul oraşului, Kaba Gabor, cel care a câştigat, recent, premiul cel mare la "Festivalul papricaşului şi al vinului" de la Buziaş. Bucătarii vor găti "bogracs", o mâncare tradiţională maghiară, asemănătoare gulaşului, preparată la ceaun. Organizatorii vor lansa în cadrul târgului mai multe produse tradiţionale care vor fi reunite, în viitor, sub acelaşi brand regional, "Banaticum". Zilele Dovleacului, la Kikinda La 40 de kilometri de Jimbolia, în Serbia, de vineri până duminică au loc "Zilele Dovleacului". Leguma portocalie sau verde pal este simbolul oraşului Kikinda, astfel că în acest sfârşit de săptămână, producători de dovleac din toată Serbia se adună pentru a se lăuda cu producţia din acest an. La final, promit organizatorii, se va premia producătorul celui mai greu dovleac şi al celui mai lung, iar pe toată durata sărbătorii, femeile vor pregăti pentru vizitatorii festivalului prăjituri, dulceaţă şi alte bunătăţi care au ca materie primă miez de dovleac. Potrivit reprezentenaţilor Consulatului General al Serbiei la Timişoara, sărbătoarea cu dovleci de la kikinda împlineşte în acesta an un sfert de veac de existenţă. "Zilele Dovleacului reprezintă o manifestare cu tradiţie pentru Kikinda, o legătură între trecut şi viitor. Organizatorii aşteaptă participanţi şi vizitatori din România, Ungaria, Slovenia, din toata Serbia şi din Bosnia-Herţegovina, ceea ce, de multă vreme, îi conferă acestei manifestari un caracter internaţional", a declarat Dragomir Radenkovic, consulul Serbiei. Cel mai apropiat punct de trecere a frontierei dinspre România spre Kikinda este la Jimbolia. Acesta e deschis permanent, iar accesul în ţara vecină se poate face prezentând paşaportul sau cartea de identitate.

Ne puteți urmări și pe Google News