Ţăranii, bulversaţi de „Prima casă”... de marcat

Ţăranii, bulversaţi de „Prima casă”... de marcat

Lăsaţi pe dinafară de scandalul casei de marcat, dar vizaţi direct, micii producători acuză, la rândul lor, autorităţile de interese proprii.

Prinşi în războiul dintre reprezentanţii agricultorilor şi oficialii ministerului de resort, producătorii de legume şi fructe dau vina pe ambele tabere că nu fac decât să-şi vadă propriile interese servind publicităţii acest subiect. „În timp ce noi ne zbatem să supravieţium, ei nu mai ştiu cum sau dacă să ne ia banii”, spune Marian Cristoiu, vânzător în Piaţa Crângaşi, din Capitală.

Liber la vânzare

Ministrul agriculturii, Mihail Dumitru, a ieşit ieri într-o conferinţă de presă şi a anunţat că micii producătorii pot vinde în continuare în piaţă produsele agro-alimentare în baza certificatului de producător şi că nu va fi nevoie de nicio casă de marcat.

Asta după ce, la finele săptămânii trecute, Federaţia Agrostar i-a criticat pe oficialii instituţiei că nu iau vreo măsură referitoare la interzicerea vânzării produselor în pieţe de către micii producători dacă nu sunt înregistraţi la Registrul Comerţului. Aceştia au trimis mai multe comunicate în care arătau că, din 25 aprilie, ţăranii pot comercializa produsele doar dacă eliberează bon fiscal.

În piaţa Domeni, vânzătorii de verdeaţă sunt la fel de nedumeriţi. Ţăranii nu ştiu dacă sunt obligaţi să dea bon pentru legătura de mărar sau de ceapă şi preferă să renunţe să mai vină la piaţă decât să-şi cumpere case de marcat. Cât despre înfiinţarea unei firme sau PFA (persoană fizică autorizată) nici nu încape vorbă.

Unii dintre producători chiar fac glume pe acest subiect. „Dacă o să apară programul «Prima casă»... de marcat, mă înscriu, dar îmi iau din aia cu etaj să dau câte două bonuri deodată, că nu vreau să moară statul de foame din cauza mea”, ne spune un vânzător din piaţă.

Mioara Grigore are 74 de ani, vine cam de trei ori pe săptămână cu verdeaţă în piaţa bucureşteană Domeni şi spune că n-a auzit nimic „de niciun fel de bon”. „Dacă mă obligă nu mai vin. Şi aşa nu credeam că mă îmbogăţesc din asta. Erau nişte bani în plus la pensie, aşa ar trebui să muncesc degeaba să-i dau pe casa de marcat”, ne-a spus ieri femeia.

Totuşi, oficialii ministerului susţin că micii producători care se înregistrează la Registrul Comerţului pot primi un ajutor financiar de 1.500 de euro pe an.

„Nimic nu s-a schimbat în legătură cu posibilitatea vânzării în pieţe de către micii producători.”, MIHAIL DUMITRU, ministrul agriculturii

DE LUNA VIITOARE

Vine şi acciza pentru motorină

Ministrul agriculturii crede că, astăzi, guvernul va adopta proiectul de hotărâre prin care acciza la motorină să fie de 21 de euro pentru 1.000 de litri. Prin proiectul de act normativ se stabileşte că diferenţa dintre acciza standard şi acciza redusă se acordă ca ajutor de stat sub formă de rambursare.

Ajutorul de stat acordat sub formă de rambursare se aplică pentru cantităţile maxime de motorină achiziţionate şi utilizate începând cu data intrării în vigoare a hotărârii şi până la finele lui 2012.

Legat de plăţile directe pe suprafaţă pentru 2009, Dumitru spune că acestea se vor încheia la sfârşitul lunii mai, cu o lună mai devreme decât era estimat. Până în prezent a fost plătită 64% din suma totală. S-au efectuat plăţi directe aferente lui 2009 pentru circa 6 milioane de hectare.

Ne puteți urmări și pe Google News