Evenimentul Zilei > Actualitate > Tânăra ce a devenit un simbol al libertăţii
Tânăra ce a devenit un simbol al libertăţii

Tânăra ce a devenit un simbol al libertăţii

HBO prezintă azi, de la ora 20.00, documentarul "Pentru Neda", despre femeia împuşcată în timpul protestelor care au avut loc în Iran în 2009.

Documentarul "Pentru Neda", o producţie originală HBO, scrisă, regizată şi produsă de către Antony Thomas, vorbeşte despre Neda Agha-Soltan, o tânără de 26 de ani care a fost împuşcată de către un lunetist pe 20 iunie 2009, în timpul protestelor împotriva alegerilor prezidenţiale din Iran.

La câteva ore după incident, mii de fotografii cu chipul ei plin de sânge erau arătate lumii întregi de mulţimea care protesta în Teheran şi în multe alte locuri. Tânăra a fost transformată, astfel, într-un simbol internaţional al revoluţiei iraniene.

O poveste pentru democraţie şi libertate

Echipa realizatoare, în frunte cu regizorul Thomas, a căutat familia tinerei şi a încercat să descopere cine a fost Neda.
Naratoarea filmului este actriţa iraniană Shohreh Aghdashloo (cunoscută din mai multe producţii hollywoodiene: "XMen", "Anatomia lui Grey" şi "FlashForward").

"Am contactat fiecare jurnalist iranian pe care îl cunoşteam şi în care aveam încredere şi, într- un final, am primit o recomandare pentru Saeed Kamali Dehghan, care făcuse câteva reportaje pentru «London Guardian » din Iran. A fost foarte dificil pentru mine, pentru că jur nalistul nu mai făcuse film niciodată. Prima dată a vorbit cu fratele Nedei, iar, după ceva timp, familia a acceptat să se întâlnească cu el", a povestit regizorul Antony Thomas într-un interviu acordat HBO.
De-a lungul carierei sale, Antony Thomas a obţinut mai multe premii, printre care un BAFTA ("The South African Experience: Six Days of Soweto") şi un Premiu la International Documentary Association (pentru filmul "Thy Kingdom Come… Thy Will Be Done").

El a mai semnat şi regia producţiilor "Inside the Koran", "Frontline" şi "America Undercover".

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: