Jurnaliştii italienii din presa scrisă au încetat să lucreze încă de ieri pentru a împiedica în acest fel apariţia ziarelor de astăzi. La radio şi televiziune nu s-a difuzat niciun program în direct, ci doar în reluare. Nici ediţiile online ale ziarelor nu au fost updatate.
"Este un gest de responsabilitate a ziariştilor italieni care vor să denunţe guvernul şi să atragă atenţia tuturor cetăţenilor asupra unei legi care afectează protecţia legalităţii, lupta împotriva criminalităţii şi circulaţia liberă şi transparentă a informaţiilor", scria joi pe prima pagină cotidianul La Repubblica.
Protestul întregii mass-media din Italia a fost denumit"Ziua tăcerii". Tot acest demers este îndreptat împotriva unui proiect de lege a guvernului lui Silvio Berlusconi care limitează interceptarea convorbirilor telefonice şi difuzarea lor, relatează Agerpres, care citează AFP.
Concret, proiectul de lege, adoptat de Senat la 10 iunie şi care ar urma să treacă de Camera Deputaţilor, prevede o pedeapsă de două luni de închisoare şi o amendă de până la 464.700 euro pentru editorii mass-media care difuzează interceptări sau înregistrări audio şi video în timpul unei anchete judiciare