Tabără pentru copiii cu dizabilităţi şi părinţii lor

Tabără pentru copiii cu dizabilităţi şi părinţii lor

Copiii de 6-16 ani, cu sindrom Down ori autism, diabet, tulburări auditive, de vorbire sau locomotorii pot participa la o tabără de şase zile.

Tabăra, finanţată din fonduri europene, este o iniţiativă a Asociaţiei C4C- Communication for Community, în parteneriat cu Consiliul Judeţean Dâmboviţa.

Pe tot parcursul lunii august, în fiecare săptâmână, 48 de copii şi tineri cu dizabilităţi, însoţiţi de unul dintre părinţi ori de tutorele legal, pot petrece, gratuit, o săptămână la munte. Ei pot opta pentru Tabăra Căprioara, din Târgovişte, ori pentru cea de la motel Montana, din Câmpina. Pentru fiecare serie există câte 48 de locuri.

Consiliere psihologică individuală

Ne puteți urmări și pe Google News

Scopul acestui proiect este prevenirea abandonului şcolar în rândul copiilor şi tinerilor cu dizabilităţi. "Sunt multe familii care îi retrag pe copii de la şcoală, preferând ca aceştia să înveţe acasă. În aceste tabere, atât părinţii, cât şi copiii beneficiază de consiliere psihologică individuală pentru ca ei să rămână în sistemul de învăţământ", spune Diana Budeanu, asistent de proiect. Copiii şi însoţitorii lor vor fi implicaţi în jocuri şi alte activităţi, majoritatea în aer liber, organizatorii urmărind să-i stimuleze spre socializare.

Efectele retragerii copilului de la şcoală

Retragerea de la şcoală a unui copil cu nevoi speciale are părţi bune, dar şi multe neajunsuri, spune psihologul Sorinel Mocanu, cel care lucrează în aceste tabere cu copiii cu dizabilităţi şi părinţii lor. "Avantajul învăţării la domiciliu este implicarea familiei în educaţia lui, sprijinul direct pe care îl pot oferi membrii familiei şi o importanţă mai mare acordată de profesor copilului", spune psihologul.

Neajunsurile sunt însă mari. "Copilul nu mai poate interacţiona cu cei de vârsta lui, îi este afectat sentimentul de apartenenţă la un grup, este foarte legat de familia lui, iar gradul de emancipare este redus", atenţionează specialistul.

Cu toate că majoritatea şcolilor nu beneficiază de infrastructura necesară copiilor cu nevoi speciale, şi nici de un număr suficient de specialişti, menţinerea în şcoală, atunci când este posibilă, îi aduce celui mic beneficii. "Faptul că se desparte de familie pentru a merge la şcoală îi asigură o oarecare independenţă emoţională, iar şcoala îi oferă experienţe pe care nu le-ar putea avea acasă. Este un mediu foarte bun de maturizare, în care se poate descoperi pe sine şi îşi poate găsi locul printre ceilalţi", mai spune psihologul Sorinel Mocanu.

100 de lei cadou şi cărţi

Proiectul Asociaţiei C4C- Communication for Community se adresează celor care locuiesc în următoarele judeţe: Argeş, Călăraşi, Dâmboviţa, Giurgiu, Ialomiţa, Prahova, Teleorman, Ilfov şi municipiul Bucureşti, iar condiţia este ca ei să fie incluşi în sistemul educaţional (la grădiniţă ori la şcoală).

Transportul, cazarea, masa şi participarea la toate activităţile sunt gratuite, iar la final fiecare participant primeşte câte 100 de lei şi cărţi. "În aceste tabere, atât părinţii, cât şi copiii beneficiază de consiliere psihologică individuală pentru ca ei să rămână în sistemul de învăţământ." DIANA BUDEANU, asistent de proiect

ACTE NECESARE

Certificat de handicap, aviz epidemiologic

Pentru participarea la aceste tabere sunt necesare următoarele documente:

  • Certificat de handicap/Adeverinţă de la medicul specialist (pentru atestarea diagnosticului)/ Adeverinţă psiholog/logoped;
  • Certificat de naştere/ CI a copilului, BI/CI a părintelui însoţitor sau a tutorelui legal;
  • Adeverinţă de la instituţia de învăţământ unde este înscris copilul;
  • Hotărâre judecătorească care atestă tutela asupra minorului (dacă este cazul).

În plus, este nevoie de avize epidemiologice eliberate de medicul de familie atât pentru copil, cât şi pentru părinte (cu menţiunea "pentru participarea în tabără").

  • Persoanele interesate să participe la una din taberele Asociaţiei C4C pot obţine detalii şi se pot înscrie sunând la 0737.877.179 sau 0737.877.178, sau prin e-mail la irina.raduta@c4c.ro.

Citiţi şi:

  • Tabără pentru copiii supraponderali, după model american
  • Tabere pentru aventurieri şi pentru micuţii sportivi
  • De ce au nevoie copiii de tabere de vară
  • Art-terapie în tabăra de copii