Evenimentul Zilei > Actualitate > Sute de slujbe in industria pharma
Sute de slujbe in industria pharma

Sute de slujbe in industria pharma

Expertii in resurse umane alearga dupa candidati in domeniul farmaceutic.

Cererea a ajuns de ordinul sutelor,iar salariile sunt spectaculoase. Studentii care-si tocesc coatele pe bancile facultatilor de farmacie pot fi optimisti. Cu siguranta vor gasi o slujba in cele peste 4.800 de farmacii din tara si vor castiga si bine. Atractia principala pentru cei care aplica la posturi din domeniul pharma este data de lefuri.

„Startul recrutarilor in acest an pe domeniul farmaceutic este unul semnificativ. Estimez ca cererea va fi in continuare mare”, spune Alina Ionascu, recruitment and selection manager al Business Intelligence Alliance.

Se cauta reprezentanti de vanzari

Cele mai solicitate posturi sunt cele de farmacist/asistent farmacie, coordonator farmacii, reprezentant vanzari (inclusiv operatori telesales), reprezentant medical, area sales manager. „Am fost solicitati in ultimele saptamani de companii importante din domeniul pharma pentru a le ajuta in gasirea managerilor de vanzari atat pe fiecare zona geografica in parte, cat si a national sales managerului”, spune Elena Popa, consultant Advice Human Resources. Un post extrem de cautat este clinical research associate, acel specialist care recruteaza pacientii pentru studii, tine legatura cu universitati si clinici.

Angajari se fac la Terapia Ranbaxy, City Pharma, Help Net Farma, Europharm Holding, Expand Health, Montero, Zentiva, Farmexpert, Roche, Medsana, Sensiblu, Farmaplanet, Biofarm, Laropharm, Ewopharma A.G. Romania, firme care au si anunturi pe http://farmacie.ejobs.ro/ si www.bestjobs.ro.

Pachete salariale de pana la 7.000 de euro

Salariile pentru farmacisti sunt, in medie, de 400-500 euro, plus bonusuri, iar pentru reprezentant vanzari, pachetul este format dintr-un salariu fix de 300-700 euro · comision din vanzari, masina si telefon. „Pachetele salariale (retributiile si bonusurile – n.r.) in piata farmaceutica variaza, in functie de tipul angajatorului, de la 600-1.000 de euro pentru pozitiile de intrare, pana la 1.200-4.000 de euro pentru specialisti seniori si middle manageri, si la 4.500-7.000 de euro pentru top management”, spune Madalina Didea, managing partner al HART Human Solutions.

Sapte ani de-acasa si mult bun-simt

Prof. dr. Dumitru Lupuleasa, presedintele Colegiului Farmacistilor din Romania, este de parere ca un farmacist bun trebuie sa intruneasca trei calitati: sa stie sa comunice cu pacientii, sa aiba rabdare si sa fie iubitor de stiinte biologice si de chimie. Si dr. Carmina Rogojinaru, country manager al Ewopharma AG Romania, spune ca, pentru a lucra in domeniul farmaceutic, „ai nevoie de abilitati de comunicare, de mult bun-simt si de cei sapte ani de-acasa, dar mai ales de ambitie, entuziasm si dorinta de a activa intr-o industrie alerta, cu multe oportunitati de afirmare”.

Eforturi rasplatite

1.000 de dolari lunar

La 29 de ani, Luminita Ileana Cucu este farmacist diriginte al Farmaciei „Sf. Mina” din Pantelimon si castiga 1.000 de dolari lunar. „Trebuie sa ai multa rabdare si amabilitate, mai ales ca multi bolnavi sunt irascibili. Este vorba si despre o meserie destul de periculoasa. Mi s-a intamplat sa fiu stropita cu o seringa cu sange de un individ aflat in sevraj”, spune tanara. Nu-i pare rau ca a ales sa fie farmacist. A invatat foarte mult pentru a ajunge aici, mai ales ca pretentiile profesorilor erau foarte ridicate, dar considera ca efortul ii este rasplatit pe masura. (Mirabela Anghel)

Studentie

Sperante intemeiate

Laura Oncescu este studenta in anul IV la Facultatea de Farmacie „Carol Davila” din Bucuresti. Spune ca primii doi ani de studentie au fost foarte dificili, insa acum s-a acomodat cu ritmul impus de profesori. „Sunt convinsa ca dupa facultate imi voi gasi imediat de lucru”, adauga Laura. Chiar daca nu va lucra intr-o farmacie, ea este optimista: „Poti aplica si pentru posturi de la firme de medicamente, laboratoare sau poti lucra in invatamant”. In privinta banilor, Laura nu stie cam cat ar putea castiga, dar spera ca-i va ajunge salariul. (Mirabela Anghel)