Sute de persoane, afectate de alunecări în Vâlcea

Sute de persoane, afectate de alunecări în Vâlcea

Odată cu încălzirea vremii s-au reactivat şi alunecările de teren din localităţile din judeţul Vâlcea afectate de acest fenomen toamna trecută. Astfel, sute de persoane riscă să rămână fără case, iar patru drumuri au fost distruse.

Drumul care leagă comuna Milcoiu de Milcoiu Sat, Izbăşeşti şi Şuricaru a fost rupt în totalitate, iar şase case au rămas pe marginea prăpastiei adâncă de 20 de metri şi lungă de 300 de metri.

"Când se va topi zăpada va fi iadul pe pământ. Noaptea se aude cum fuge pământul şi îngroapă copacii", povesteşte un localnic din Milcoiu.

În timp ce oamenii trebuie să ocolească 20 de kilometri pentru a ajunge în centrul comunei, autorităţile spun că nu dispun de cele 1,4 milioane de lei necesare consolidării zonei. "Am făcut studiu geo şi l-am depus la Bucureşti. S-a luat în calcul aprobarea finanţării, dar au spus că deocamdată nu sunt bani. Alunecările nu aşteaptă după stat să facă rost de bani", spune primarul comunei, Gheorghe Muşat,

Ne puteți urmări și pe Google News

Drumuri rupte din nou

Şi în comuna Goleşti, afectată în noiembrie de alunecări, sunt din nou probleme. Drumul comunal din satul Blidari s-a rupt pentru a treia oara în ultimele două luni, diferenţa de nivel fiind de peste un metru. În plus, 49 de case au zidurile crăpate, unele dintre ele având chiar tavanele prăbuşite.

"Ne uităm cum ni se prăbuşesc casele şi nu avem ce face. Din 2005, de când a început dezastrul, am încercat să ne salvăm casele, le-am legat în centuri de beton cu fier armat, am consolidat terenul cu ziduri de protecţie, degeaba. Primarul, prefectul, vin cu mâinile în buzunar, se uită şi pleacă", se plânge localnica Florea Neacşu.

Iar în satul Valea Mare, arondat oraşului Berbeşti, 80 de persoane, printre care şi 22 de copii, sunt izolaţi de trei zile, după ce drumul care face legătura cu oraşul s-a rupt pentru a patra oară în ultimele şase luni.

"De data asta, ruptura s-a produs chiar în marginea pădurii, pe acolo pe unde doream să facem noi ruta ocolitoare. Zona este periculos de instabilă", conchide primarul Vintilă Chelcea.

  • Vâlcea, cea mai instabilă zonă din ţară