Evenimentul Zilei > Politica > Surse: S-a ajuns la un acord pentru viitorul Guvern. Cine va fi premier și cine va fi șeful Camerei
Surse: S-a ajuns la un acord pentru viitorul Guvern. Cine va fi premier și cine va fi șeful Camerei

Surse: S-a ajuns la un acord pentru viitorul Guvern. Cine va fi premier și cine va fi șeful Camerei

Potrivit unor surse politice, negocierile dintre PNL, USR și UDMR s-au deblocat.  Cele trei partide care formează alianța de centru-drepata s-au înțeles în privința primului ministru, respectiv a președintelui Camerei Deputaților. Subiectul a fost unul sensibil la ultimele întruniri.

Se pare că acum, cele trei formațiuni politice au căzut de acord să îl nominalizeze ca premier pe Ludovic Orban, în timp ce lui Dan Barna i s-a oferit funcția de șef al Camerei Deputaților, notează gândul.ro.

La această oră, în urma acordului celor trei partide de a-i nominaliza pe Ludovic Orban la șefia executivului, respectiv pe Dan Barna la Camera Deputaților, cele trei partide pot merge mai departe cu negocierile pentru formarea guvernului.

Discuțiile care au avut loc la Vila Lac, și au fost prezenți Ludovic Orban, Kelemen Hunor, Dan Barna și Dragoș Tudorache s-au dovedit a fi fructuoase.

Întrevederea liderilor politici a avut loc după ce Dan Barna a propus ca liderii celor trei partide din viitoarea coaliție să intre împreună în guvern ca vicepremieri.

Președintele PNL Ludovic Orban anunțase pe 7 decembrie că îşi depune mandatul de prim-ministru, la un an și o lună de la învestirea în funcție. Președintele Klaus Iohannis l-a desemnat pe Nicolae Ciucă premier interimar.

Până la Crăciun, România poate avea un nou Guvern

În cazul în care partidele politice vor merge pe varianta menționată mai sus, ar urma continuarea negocierilor pentru distribuirea portofoliilor ministeriale.

În spațiul public s-au vehiculat mai multe modalități de distribuire a portofoliilor, fiind cunoscut că PNL și USR își doresc ministerul Justiției, în timp ce UDMR ar putea primi portofoliile de la Mediu și Cultură, existând și discuții ca PNL să cedeze ministerul Educației in favoarea UDMR, anunță Gândul.

Dacă partidele se vor înțelege pentru distribuirea portofoliilor de miniștri și președintele Klaus Iohannis acceptă propunerea alianței, România ar putea avea un nou guvern până de Crăciun.

Stop joc pentru Florin Cîțu?!

Premierul propus inițial de PNL, Florin Cîțu, spune că nu se va retrage să lase locul de prim-ministru lui Ludovic Orban. Un cuvânt de spus în tot acest joc îl va avea evident președintele Klaus Iohannis.