Evenimentul Zilei > Politica > Elena Băsescu: „Nu voi candida la europarlamentare”. Ea a demisionat din PDL și s-a înscris în PMP
Elena Băsescu: „Nu voi candida la europarlamentare”. Ea a demisionat din PDL și s-a înscris în PMP

Elena Băsescu: „Nu voi candida la europarlamentare”. Ea a demisionat din PDL și s-a înscris în PMP

Europarlamentarul Elena Băsescu a demisionat din PDL. Ea a anunţat apoi, într-o conferinţă de presă a PMP, că nu va candida la europarlamentare.

"Este un moment important pentru Mișcarea Populară.Ne-am propus să devenim vocea cea mai activă pe Dreapta. Azi e o zi extrem de importantă și îi urăm bunvenit Elenei Băsescu în PMP", a declarat Eugen Tomac, președintele PMP.
"La fel ca în anul 2009 am strâns numărul necesar de semnături pentru a candida la europarlamentare. Doresc să mulțumesc că PMP mi-a propus să candidez pe locul doi la europarlamentare. Mi se pare o favoare prea mare. Mi s-ar părea un troc imoral rezervat marilor justițiari. Nu voi candida ca independent deoarece nu doresc să iau unul, două sau trei procente de la Mișcarea Populară. Poziționarea mea pe un loc eligibil m-ar dezonora. Deși am numărul necesar nu voi candida nici ca independent", a spus Elena Băsescu.
Fiica președintelui a mai spus că își dorește ca PMP să formeze Guvernul în 2016.
"În final îmi exprim speranța că toți cei care mi-au oferit semnăturile să dea votul Mișcării Populare, și nu altui partid, nu PDL, care pe poziții eligibile are oameni care au depășit vârsta pensionării", a mai spus Elena Băsescu.
Elena Băsescu a mai declarat că o tentează o candidatură la alegerile parlamentare din 2016, pentru că doreşte "să se clădească" în ţară ca om politic.
"Mă tentează o candidatură la alegerile parlamentare din 2016, doresc să mă clădesc ca om politic în ţară", a spus Elena Băsescu.
Ea a precizat că nu s-a gândit încă la un colegiu în care să candideze, pentru că primul pas este să treacă de această campanie electorală pentru Parlamentul European, în care se va implica foarte mult.
Întrebată ce i-a transmis tatăl său, ea a răspuns: "Tatăl meu mi-a spus azi de dimineaţă, înainte de a urca în avion, mi-a urat succes şi mi-a spus că este prima zi ca om politic adevărat".
Udrea: Gestul Elenei Băsescu de a nu candida la europarlamentare face diferenţa faţă de politicienii care doar invocă principii
Elena Udrea a afirmat, la rândul său, că decizia Elenei Băsescu de a nu candida la alegerile europarlamentare din 25 mai reprezintă un gest care face diferenţa faţă de alţi oameni politici care doar invocă principii, dar când trebuie să le aplice, uită de ele.
"Echipei Partidului Mişcarea Populară, care creşte în fiecare zi, i se alătură astăzi noi membri, oameni pe care noi, cei de la Mişcarea Populară, ne vom baza de aici încolo şi oameni care prin gestul lor fac diferenţa faţă de alţi politicieni care doar invocă principii, însă atunci când trebuie să le pună în practică, uită de ele. Pe de-o parte, avem de astăzi încolo pe Elena Băsescu şi ştim cu toţii că ultimele zile au fost încărcate de aşteptarea unora ce va face Elena Băsescu, va candida sau nu din partea Mişcării Populare, va candida sau nu independent. Elena Băsescu a strâns numărul de semnături, aşa cum a făcut şi în 2009, ar fi putut ca şi în 2009 să candideze independent, însă ţine la proiectul Mişcarea Populară, îşi doreşte ca acest nou proiect politic, un proiect politic diferit, iniţiat de preşedintele Traian Băsescu să aibă succes şi conştientă fiind că participarea sa în alegerile pentru PE ca independentă ar fi făcut ca din scorul PMP să plece câteva procente către candidatura ei. Ca urmare, alege în mod responsabil şi iubind acest partid, Mişcarea Populară, să nu intre în competiţie. Noi ne-am fi bucurat ca Elena Băsescu să intre în competiţie, pentru că are aceleaşi aşteptări ca şi noi", a spus, la rândul său, Elena Udrea.
Într-o intervenție la postul B1 Tv, în această dimineață, Elena Udrea a afirmat că lista PMP va fi deschisă de Cristian Preda, adăugând că Elena Băsescu este binevenită pe listele PMP.
"Lista va fi deschisă de Cristian Preda, dar vom avea și nume grele, cu rezonanță. (…) Dacă decide să candideze pe listele PMP și nu ca independent, Elena Băsescu va avea poziția a doua pentru că s-a stabilit ca europarlamentarii în funcție să candideze pe primele locuri", a spus Elena Udrea.
Conform unor surse citate de Mediafax, membrii conducerii PDL, aflaţi în şedinţă la ora transmiterii acestei ştiri, au aflat prin SMS de demisia Elenei Băsescu din partid.
"Nu ştiu să-şi fi dat demisia din partid, dar legea spune că, dacă doreşte să candideze pe alte liste, este suficient, se consideră că şi-a dat demisia din celălalt partid", a spus Blaga, înaintea ședinței conducerii PDL, întrebat dacă a aflat de demisia Elenei Băsescu. 
Partidul Mişcarea Populară va depune luni la BEC lista candidaţilor pentru PE, a declarat sâmbătă Elena Udrea. Ea a mai spus că Elena Băsescu are deja semnăturile necesare pentru a candida ca independentă şi încă nu şi-a exprimat intenţia de a veni pe lista Mişcării Populare.

"Eu cred că o candidatură ca în 2009 a Elenei Băsescu ar lua voturile PMP, un partid care creşte, dar ne dorim un scor de două cifre. Orice procent luat din procentul Mişcării Populare înseamnă mult pentru noi. Noi nu ne dorim să pierdem niciun vot, noi am vrea, este decizia ei ce va face. Noi am discutat cu Elena şi i-am spus considerentele noastre", a afirmat Udrea.