Evenimentul Zilei > Actualitate > SURPRIZE, SURPRIZE LA MEDICAMENTE: Românii bolnavi şi spitalele au făcut stocuri uriaşe
SURPRIZE, SURPRIZE LA MEDICAMENTE: Românii bolnavi şi spitalele au făcut stocuri uriaşe

SURPRIZE, SURPRIZE LA MEDICAMENTE: Românii bolnavi şi spitalele au făcut stocuri uriaşe

În trimestrul IV din 2012, piaţa românescă de medicamente a avut parte de o creştere neaşteptat de mare: cu 28,2% în valoare, exprimată în euro, respectiv 32,1% în volum.

Cauzele acestei situaţii sunt numeroase, spun cei implicaţi în piaţa farma.
Dragoş Damian, CEO Terapia Ranbaxy, a identificat câteva explicaţii:
1. CREȘTEREA VINE DUPĂ O SCĂDERE MAJORĂ
Creşterile sunt un efect de bază în raport cu trimestrul IV 2010 – perioadă în care s-a înregistrat o contracție fenomenală cauzată de schimbarea modalității de referențiere a medicamentelor din listele A, B, dar mai ales C1 si C3;
2. ROMÂNII AU FĂCUT STOCURI DE TEAMĂ
În trimestrul patru s-a manifestat o tendinta exagerată a populației de a stoca medicamente, de teama unor sincope de aprovizionare ca urmare a schimbării regimului de referențiere a medicamentelor din listele C2 (pentru bolile cronice incluse în programele Ministerului Sănătății: diabet, HIV, cancer etc).
„Nu este vorba despre o creștere sustenabilă a cererii, ci de stocuri la nivelul consumatorilor care se vor regăsi ulterior în diminuări ale cererii venite din partea lor”, crede Dragoș Damian.
3. SPITALELE AU CONSUMAT FĂRĂ NOIMĂ
Majorarea importantă ce apare în consumul spitalelor, atât în valoare cât și în volum, ar putea să pară un semn de revenire în aprovizionarea spitalelor.
„Însă ultimele date instituționale (neconfirmate) arată că acest consum a fost făcut în trimestrul IV peste sumele alocate, ceea ce generează noi arierate de peste 500 milioane de lei”, adaugă Dragoș Damian.

4. EXPORTURILE PARALELE S-AU EXACERBAT
„În mod particular, cele care se fac prin farmacii. Analizele de piata nu pot separa exporturile paralele de consumul intern, totusi se extimeaza ca ele acopera 20%-25% din piata farmaceutică totală”, adaugă oficialul.
Adaosuri mai mari la pastile pentru răceală
Dragoș Damian mai atrage atenția asupra faptului că au crescut foarte mult adaosurile la medicamentele de sezon fără prescripție medicală.
În plus, dispar medicamentele ieftine – imposibil de susținut comercial de producători, ele fiind înlocuite de cele scumpe.
„Dovada stă faptul că, la nivelul întregului an 2011 evoluția în volum este mult mai mică decât cea în valoare. De altfel, creșterile aparent spectaculoase din trimestrul IV de-abia au reuşit să detemine o majorare cu 6,6% în volum respectiv 11,5% în valoare, la nivelul întregului an 2011”, concluzionează șeful de la Terapia Ranbaxy. 
CITIȚI ȘI:

  • Ministrul Sănătății, întâlnire cu Jeffrey Franks: românii vor primi mai multe medicamente compensate
Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.