SURPRINZĂTOR: Ce ţări le oferă femeilor cele mai bune oportunităţi

SURPRINZĂTOR: Ce ţări le oferă femeilor cele mai bune oportunităţi

De ani buni femeile au încercat să îţi câştige egalitatea cu bărbaţii. În unele ţări au reuşit, în altele sunt pe cale să reuşească. Statisticile au scos la iveală care sunt ţările ce le pot oferi femeilor o perspectivă pozitivă asupra carierei, familiei şi economiilor pe care le poate dobândi.

Peste 80% dintre ţări şi-au îmbunătăţit în ultimii şase ani egalitatea de şanse dintre femei şi bărbaţi, conform World Economic Forum. Jurnaliştii de la The Independent au selectat o serie de studii care arată ce ţări au creat cele mai bune condiţii pentru ca femeile să acceadă în funcţii de conducere sau să fie la fel de educate ca bărbaţii. 

  1. Cea mai bună ţară petru femei - Islanda

Egalitatea de şanse dintre femei şi bărbaţi este respectată cel mai bine în Islanda. Dacă eşti femeie şi ai visat dintotdeauna să faci o meserie ceva mai bărbătească, de la cea de pomier sau de agent de poliţie până la cea de politician, cel mai bun loc este Islanda. Aici numărul de bărbaţi este aproape egal cu cel al femeilor care lucrează în sănătate, politică sau educaţie. Discriminarea cea mai mare a fost înregistrată în Yemen şi Afghanistan.

  1. Cel mai bun loc pentru femeile-politicieni

Rwanda este singura ţară în care femeile au majoritatea parlamentară. Nu vorbim de o majoritate politică. Femeile deţin 45 dintre cele 80 de locuri de parlamentar din această ţară. Femeile nu au încă o reprezentantă în funcţie de parlamentar în Arabia Sudită, Yemen, Quatar şi Oman.

Ne puteți urmări și pe Google News
  1. Cea mai bună ţară să devii mamă

Norvegia a fost identificată ca ţara cu cele mai puţine decese la naştere şi cu ajutorul de cea mai mare calitate pentru femeile care urmează să dea viaţă unui copil. La capătul opus al clasamentului se află Afghanistanul, unde o femeie au un risc de 200 de ori mai mare să moară decât în Norvegia, în momentul în care naşte, din cauza sistemului sanitar defectuos.

  1. Locul ideal al femeilor dedicate scrisului şi cititului

Pe o femeie care îşi doreşte să citească mult sau să scrie cărţi va ajuta o eventuală mutare în Lesotho. Sigur, soluţia nu este neaparat sigură, însă aici 95%  dintre femei ştiu să citească şi să scrie, în comparaţie cu 83% dintre bărbaţi. Este ţara cu cel mai mare nivel de alfabetizare al femeilor. Pe ultimul loc în această statistică se află Etiopia, unde numai 18% dintre femei şi 42% dintre bărbaţi ştiu să citească.

  1. Ţara ideală pentru o femeie-preşedinte -Sri Lanka

Dacă eşti femeie şi visul tău secret este să te faci preşedinte, Sri Lanka te aşteaptă cu braţele deschise. Această ţară este condusă de 23 de ani doar de femei. Foarte puţine state din lume au ca şef de stat sau de guvern o femeie.

  1. Cel mai bun loc pentru femeile dornice să facă jurnalism

În Caraibe s-a înregistrat procentul cel mai mare de femei care lucrează în presa scrisă sau audio-vizual. Cu toate astea, procentul este de doar 45% din totalul de angajaţi ai acestei industrii.

  1. Locul în care femeile câştigă bani mulţi

În micuţul stat Luxemburg, femeile câştigă în medie aproximativ 40.000 de dolari anual, o sumă echivalentă cu cea obţinută de bărbaţi. În Arabia Saudită diferenţa este între 36.727 dolari, câştig mediu anual al bărbaţilor şi 7.157 dolari câştigaţi de femei.

  1. Ţara în care femeile trăiesc mai mult

Orice femeie şi-ar dori să găsească elixirul care să o facă mai frumoasă şi să aibă o viaţă cât mai lungă. Dacă pentru frumuseţe s-au inventat o serie de operaţii estetice, probabilitatea ca o femeie să trăiască cât mai mult este mai mare în Japonia. Speranţa de viaţă este de 87 de ani în Japonia, cu şapte ani mai mult decât bărbaţii. În schimb, în Lesotho speranţa de viaţă pentru femei este de doar 48 de ani.

  1. Ţara în care bărbaţii sunt părăsiţi cel mai uşor

Locuitorii insulei Guam au reuşit performanţa de a înregistra cea mai mare rată de divorţuri din lume. Aici, pentru bărbaţi trecutul femeilor nu este important, multe dintre ele fiind căsătorite pentru a doua oară. La polul opus se află Guatemala. <iframe src="http://axn.evz.ro" height="200" width="650"> </iframe>