Rezultatele acestei analize au urmat celor 11 teste clinice, realizate pe 12.000 de pacienţi şi sugerează faptul că rolul calciului în tratamentul contra osteoporozei ar trebui să fie reevaluat, au declarat cercetătorii americani şi neozeelandezi, autorii studiului.

Potrivit acestei analize, administrarea de comprimate de calciu este asociată cu o creştere a riscului de maladii cardiace cu 25-30%.

Cu toate acestea, studiul nu a evidenţiat o creştere semnificativă a mortalităţii, au subliniat autorii.

Comprimatele de calciu sunt prescrise în mod curent de către medici persoanelor în vârstă,  pentru a reduce riscul de fractură osoasă la persoanele în vârstă. Un studiu recent a relevat faptul că ele ar putea să crească riscul de infarct în cazul femeilor.

Pentru a afla mai multe informaţii, o echipă de cercetători, coordonată de Ian Reid de la Universitatea Auckland din Noua Zeelandă, a realizat o meta-analiză (analiză a unei serii de studii).

Suplimentele cu calciu sunt, în plus, puţin eficiente în prevenirea fracturilor osoase şi nu reduc mortalitatea. Cel puţin 20% dintre pacienţii în vârstă mor în primul an după ce au suferit o fractură de şold, potrivit specialiştilor din domeniu.