Va raspunde: Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare.
Este sanatos sa gatim cu suc de rosii sau bulion? Dar sa adaugam ketchup peste diverse mancaruri?
Rosia contine o substanta valoroasa, un antioxidant puternic, care rezista tratamentului termic, deci se pastreaza bine in bulion. Acesta este foarte bun fara conservanti si cu rosii din plin, fara aditivi alimentari sau alte ingrediente care sa dea consistenta (in multe produse se pun tot felul de amidonuri modificate, plus conservanti). Cel mai bine ar fi ca bulionul sa fie preparat in casa.
Daca-l cumparati, studiati eticheta. Daca rosiile sunt intr-o cantitate neglijabila (10%), nu cumparati. Sunt preferabile produsele care au 70-80% rosii. Si in cazul ketchupului fiti atenti la compozitie. Cele mai indicate sunt produsele preparate din rosii multe fara conservanti. Sunt firme care au produse cu un continut mare de rosii, de regula acestea costa mai mult.
Piata de la noi este invadata insa de produse ieftine si proaste, gen suc de bulion. Acesta contine foarte putine rosii. Chiar daca par consistente, ele nu sunt. Consistenta lor nu este data de rosii, ci de alte substante. Va recomand sa adaugati bulionul in mancare catre final. In felul acesta isi pastreaza aroma si proprietatile. Poate fi folosit atat in legume, cat si in combinatie cu carnea.
Sucurile pentru copii preparate din fructe, gen Teddy, sunt bune si pentru adulti? Prima optiune la orice varsta ar trebui sa fie sucul natural din legume si fructe proaspete, preparat acasa. Acesta ar trebui sa fie baut imediat dupa preparare. A doua varianta sunt sucurile care se gasesc in comert, cu piure de morcovi, banane etc. Ar fi bine ca aceste sucuri sa contina cel putin 20% fruct.