Summitul OSCE, încheiat fără un plan de acţiune

Summitul OSCE, încheiat fără un plan de acţiune

Cele 56 de state membre ale OSCE, reunite la summitul de la Astana, primul organizat în ultimii 11 ani, nu au reuşit astăzi, în ultima zi a întâlnirii, să adopte un plan de acţiune menit să consolideze organizaţia, scrie AFP, citând un oficial de rang înalt al UE.

"Este regretabil că nu a fost posibil să ne punem de acord asupra planului de acţiune", a declarat oficialul european care a citit o "declaraţie explicativă" în faţa delegaţilor la finalul summitului.

Statele membre au adoptat în final doar o "Declaraţie de la Astana", fără ca textul acesteia să fie deocamdată dat publicităţii, a anunţat gazda summitului, preşedintele kazah Nursultan Nazarbaiev. O serie de disensiuni, cel mai probabil pe marginea subiectului sensibil al conflictelor îngheţate, au făcut ca declaraţia finală să fie adoptată cu o întârziere de aproape 11 ore.

Diplomatul european a subliniat în faţa delegaţilor că UE va continua să recunoască "suveranitatea şi integritatea Georgiei", unul din dosarele sneisibile ale acestui summit, sugerând că neînţelegerile au fost într-adevăr generate de subiectul crizelor separatiste din fostul spaţiu sovietic.

Rusia avertizase că se va opune oricărui document prin care se recunoaşte integritatea teritorială a Georgiei, după ce Moscova a recunoscut independenţa Abhaziei şi a Osetiei de Sud, cele două republici separatiste georgiene, după conflictul din august 2008.

Postul georgian de televiziune Rustavi-2, preluat de portalul Unimedia, a relatat astăzi că ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a părăsit astăzi lucrările summitului fără a mai semna declaraţia finală. "Nimeni nu a semnat nimic şi nici nu va semna", ar fi declarat ministrul rus.

Ne puteți urmări și pe Google News