Mai-marii lumii au fost nevoiti sa se descurce o saptamana fara bunatatile pregatite pentru ei de bucatarii personali, care se afla la Monaco pentru o reuniune la nivel inalt.
Summitul bucatarilor, ajuns la cea de-a 30-a editie, a reunit 25 de maestri bucatari, aflati in slujba celor mai importanti sefi de stat si de guvern din lume, printre care presedintii Statelor Unite, Frantei sau Italiei si regina Marii Britanii.
Evenimentul culminant al reuniunii anuale a fost dineul de gala desfasurat aseara la Hotel de Paris, gazduit de Printul Albert de Monaco. Marii bucatari au pregatit pentru ei insisi o masa usoara. Dineul a fost deschis cu legume asortate si salata de rosii „inima de bou” asezonata cu ulei de masline. Bucatarii de cinci stele s-au delectat cu peste la gratar, cu mirodenii, iar apoi file de vitel cu ciuperci. La desert s-a servit sufleu de capsuni.
Optiunea pentru o masa simpla si usoara a fost explicata de Michel Addons, bucatar-sef la sediul Comisiei Europene de la Bruxelles. „Ma confrunt tot timpul cu oameni care mananca prea mult, si asta de trei ori pe zi”, a spus Addons.
Traditia summitului bucatarilor a fost instituita in 1977, cand 12 maestri ai artei culinare, angajati de lideri internationali, s-au reunit pentru un schimb de experienta in Franta, la restaurantul condus de renumitul Paul Bocuse. In 1980, regele Suediei a instituit traditia ca dineul bucatarilor sa fie prezidat de un sef de stat.
Printre participantii la reuniunea de la Monaco s-au aflat Mark Flanagan, bucatarul Reginei Elisabeta, Cristeta Comerford, prima femeie care dirijeaza bucataria Casei Albe, sau Ulrich Kerz, cel care ii pregateste masa cancelarului german Angela Merkel. De la Beijing au venit Wang Lidai si Xie Hu, care raspund de mesele pregatite la Marea Adunare Nationala.