"Şumi" - antrenor cu biciul în mână

"Şumi" - antrenor cu biciul în mână

Tehnicianul echipei giuleştene stă tot timpul cu gura pe jucători. La amicalul cu Ajax, a fost contrat dur de Lazăr.

Rapid a remizat, scor 1-1, cu Ajax Amsterdam, într-o partidă amicală disputată sâmbătă, în Austria. Siem De Jong a marcat pentru olandezi în minutul 73, iar giuleştenii au egalat cu 10 minute înainte de final, prin nouvenitul Sabrin Sburlea. Deşi a fost vorba despre un simplu amical, partida s-a dovedit foarte tensionată. Rui Duarte şi un jucător de la Ajax s-au lovit reciproc şi au fost trimişi la cabine de arbitru (min. 84).

Anterior acestei faze, a apărut şi primul scandal din curtea rapidiştilor. Intrat pe teren la începutul reprizei secunde, mijlocaşul Costin Lazăr s-a contrat cu antrenorul Marius Şumudică şi a sfârşit prin a fi înlocuit, după doar 15 minute de joc. Nemulţumit de randamentul căpitanului rapidist, "Şumi" l-a apostrofat în câteva rânduri, iar replica acestuia n-a întârziat: "Mai taci, mă, din gură! Nu mai ţipa la mine!".

După meci, de faţă cu toată lumea, cei doi şi-au dat mâna, susţinând că s-au împăcat. Totuşi, Dinu Gheorghe, preşedintele clubului Rapid, a anunţat că Lazăr va fi amendat pentru gestul său.

Ne puteți urmări și pe Google News

"Antrenorii trebuie să fie şi buni pedagogi"

Încă de la primul antrenament pe care l-a condus la Rapid, Marius Şumudică s-a remarcat prin stilul autoritar pe care l-a adoptat faţă de jucători. "Şumi" a fost văzut mai mereu ţipând şi făcând reproşuri elevilor săi, indiferent de numele lor. Jean Pădureanu, preşedintele Gloriei Bistriţa, a dezvăluit recent că tehnicianul a avut acelaşi comportament şi la gruparea ardeleană, pe care a pregătit-o în returul campionatului trecut.

Dacă "metoda biciului" a dat roade la Gloria, unde "Şumi" a obţinut cele mai bune rezultate din cariera de antrenor, e greu de crezut că ea va fi acceptată şi în Giuleşti, unde sunt mulţi jucători cu personalitate.

Încercând să creioneze un portret al antrenorului Marius Şumudică, EVZ le-a cerut părerea lui Mugur Bolohan şi lui Marius Măldărăşanu, foşti colegi la Rapid cu actualul tehnician. Primul a fost chiar coleg de cameră cu actualul antrenor. Ambii critică stilul dictatorial al lui "Şumi" şi îi prevăd o şedere scurtă în "halta" Giuleşti. Nici Dănuţ Lupu nu-i prevede un viitor luminos. Ex-internaţionalul a declarat că pe Şumudică nu-l va prinde paltonul la Rapid, iar locul lui va fi luat de Răzvan Lucescu.

"Cred că metoda asta a biciului este cam depăşită, trebuie să ai diplomaţie pentru a lucra bine cu jucătorii. Marius este o fire puţin mai impulsivă, dar nu e genul de om care să o ţină numai pe a lui. Nu e băiat rău, el nu le-a răspuns antrenorilor, pe când era jucător la Rapid, şi nici nu s-a certat cu colegii", ne-a declarat Mugur Bolohan.

Referitor la conflictul cu Costin Lazăr, fostul coleg al lui Şumudică a precizat: "Nu se face nici ce a făcut Lazăr. La rândul lor, tehnicienii trebuie să fie diplomaţi şi să-şi apropie jucătorii, pentru că altfel nu au cum să reuşească".

Cum motiva Răzvan Lucescu

"Marius Şumudică are un temperament vulcanic, dar nu e un om rău. Jucătorii trebuie să-şi vadă interesul şi să muncească, nu să se certe cu antrenorii. De doi ani încoace, Rapid nu mai ajunge în cupele europene", ne-a spus şi Marius Măldărăşanu.

"E drept că şi antrenorul trebuie să fie un bun pedagog. Jucătorii au caractere şi personalităţi diferite, nu poţi să te comporţi cu toţi la fel. Ca să dau un exemplu, o să fac o comparaţie între Ianis Zicu şi Mugurel Buga, doi jucători pe care i-am avut colegi la Rapid. Cu Zicu, pentru a-l motiva, trebuia să-i vorbeşti frumos, să-l faci să se simtă util echipei. Buga, în schimb, nu juca nimic dacă nu stătea Răzvan Lucescu cu gura pe el", a mai precizat "Măldă".

REACŢII

"Cred că metoda asta a biciului este cam depăşită, trebuie să ai diplomaţie pentru a lucra bine cu jucătorii. Nu se face însă nici ce a făcut Lazăr.", MUGUR BOLOHAN, fost fotbalist la la Rapid

"Marius Şumudică are un temperament vulcanic, dar nu e un om rău. Jucătorii trebuie să-şi vadă interesul şi să muncească, nu să se certe cu antrenorii.", MARIUS MĂLDĂRĂŞANU, fost fotbalist la Rapid