Evenimentul Zilei > Actualitate > Sulfina Barbu: Este posibil să avem mai puţine colegii electorale
Sulfina Barbu: Este posibil să avem mai puţine colegii electorale

Sulfina Barbu: Este posibil să avem mai puţine colegii electorale

Scăderea numărului de români, inclusiv prin plecările la muncă în străinătate, ar putea duce la redesenarea colegiilor electorale şi, totodată, la reducerea numărului acestora, spune Sulfina Barbu.

Din 2012 numărul colegiilor electorale ar putea să fie redus, în special în zona Moldovei, a declarat ministrul Muncii, Sulfina Barbu, la B1TV, la emisiunea „Ultimul cuvânt" moderată de Ion Cristoiu.

Cum fiecare parlamentar este ales într-un colegiu uninominal, asta înseamnă automat o reducere a numărului de parlamentari. Colegiile electorale vor fi redesenate în 2012, în funcţie de rezultatul recensământului realizat de INS în luna octombrie.

"Trebuie să vedem dacă distribuţia populaţiei s-a schimbat major de exemplu. Săvedemnumărulcetăţenilor, pentru că asta ne schimbă şi listele electorale. Cetăţenii care sunt în ţară, cetăţenii care sunt afară", a declarat Sulfina Barbu.

O schimbare semnificativă va fi aceea că românii care lucrează în străinătate de mai mult de 12 luni şi nu intenţionează să se întoarcă nu vor mai fi luaţi în calcul ca făcând parte din populaţia României şi vor fi cuprinşi în populaţia statelor unde s-au stabilit. Acest lucru ar putea duce la diminuarea numărului de locuitori pe listele electorale în anumite localităţi şi, deci, la redesenarea colegiilor electorale, care trebuie să aibă un număr comparabil de membri. "Ei au drept de vot, nu le ia, Doamne fereşte, nimeni dreptul de vot, dar ei nu figurează în secţia de votare din circumscripţia electorală unde au avut domiciliul", a explicat ministrul.

Întrebată dacă, de exemplu, în zona Moldovei, de unde au plecat foarte multe persoane în străinătate, vor fi mai puţine colegii, Sulfina Barbu a răspuns afirmativ.