Vă răspunde: EUGENIA NIŢĂ, inginer horticultor.
Trandafirul meu chinezesc şi-a pierdut frunzele aproape de tot. Cele care au mai rămas sunt foarte lipicioase şi arată de parcă ar fi înţepate. Care ar putea fi cauza şi ce tratament este recomandat în această situaţie? Mai mult ca sigur este vorba despre un atac al unui păianjen roşu (acest lucru se vede din înţepăturile prezente pe frunze), iar faptul că frunzele sunt lipicioase semnalează şi prezenţa altui dăunător. Pentru înţepăturile de păianjen trebuie să stropeşti planta cu un acaricid, dar ai grijă să respecţi cu stricteţe toate instrucţiunile din prospect. Celălalt dăunător poate fi un păduche sau pot fi nişte afide. Pentru a rezolva şi această problemă este recomandat să-i faci trandafirului un tratament cu Talstar, însă trebuie să urmezi toate cerinţele din prospect. Este neapărat nevoie să uzi ghiveciul cu apă înainte de tratament, iar la sfârşit să stropeşti şi pământul. Ai grijă ca tratamentele să le faci dimineaţa, pe răcoare. Sunt un mare iubitor de plante, dar până acum am avut numai unele verzi. Aş vrea să-mi recomandaţi câteva plante parfumate şi să-mi daţi şi informaţii despre ele. Regina nopţii. Este o plantă destul de rustică ce se poate însă- mânţa singură an de an. După ce a răsărit (o vei mai rări dacă este cazul) nu mai trebuie decât să o uzi. Există şi varietăţi cu florile rozgrena, aşa că îţi poţi crea un „covor“ plin de parfum.
Datura. Dacă ai în casă un ghiveci, încearcă să-l scoţi afară şi vei vedea cât de bine îi va merge plantei tale. O poţi amplasa în plin soare, dar trebuie să ai grijă şi să o uzi abundent în perioadele călduroase. Toamna, când scad temperaturile, o vei aduce înapoi în casă.
Ciucuşoara, alisum. Are un parfum discret şi special. După primul val de înflorire poţi să o tunzi pentru a o ajuta să se ramifice mai bine. Trebuie semă- nată an de an. Având talia mică poate decora cu succes jardinierele din balcoane. Există soiuri cu floare albă, roz sau violet.