SUFLETUL CASEI: Cum să readuc primăvara în grădină?

SUFLETUL CASEI: Cum să readuc primăvara în grădină?

Vă răspunde EUGENIA NIŢĂ, inginer horticultor.

Irina Gheorghe, Cluj: Toată primăvara m-am bucurat de o grădină plină de lalele, zambile şi narcise, iar acum mă înviorez cu mirosul crinilor. Cum trebuie să procedez ca să fiu sigur că aceste plante vor înflori şi la anul?

Bulbii de primăvară. După ce au trecut florile, trebuie să uzi plantele în continuare (dar cu cantităţi mai mici de apă), până încep să se usuce frunzele. Acest lucru se va întâmpla prin iunie-iulie. Atunci poţi proceda în două moduri:

1. Vei scoate bulbii, pe care îi vei păstra la temperaturi de 20 de grade C până la sfârşitul lunii august, după care neapărat vor sta la temperaturi de 9 grade C până la plantare. Dacă vei scoate bulbii, aceştia vor fi plantaţi din nou la sfârşitul lui septembrie, începutul lui octombrie, la adâncimi de 6-8 cm şi la distanţe de 15-20 cm între plante. Ei au nevoie de perioada de frig de peste iarnă pentru a putea înflori din nou la anul.

2. Îi vei lăsa în sol, dar va trebui să ai grijă ca - o dată la trei ani pentru lalele şi cinci ani pentru narcise şi zambile - să-i scoţi şi să-i replantezi. Este nevoie de această operaţiune pentru că bulbul tinde să „fugă“ în adâncul pământului, iar plantele pe care le vei obţine vor avea tulpinile mai subţiri şi cupele florilor vor fi mai mici. Dacă ai plantat şi brânduşe, şi ghiocei, acestora nu mai trebuie să le porţi de grijă. În cazul în care sunt prea multe/mulţi, îi mai poţi rări.

Bulbii de vară. Odată plantaţi, nu mai ai treabă cu ei. Rezistă bine la frig (deşi, în iernile foarte geroase, îi poţi proteja cu un strat de frunze sau paie), iar dacă s-au înmulţit şi vrei să mai răreşti din ei, o poţi face în luna august. Acum este momentul să-i desparţi şi să-i replantezi la adâncimi de 8-10 cm şi la distanţe de 20-25 cm între plante. Până în toamnă se va forma rozeta de frunze, iar în bulb are loc procesul de formare a florilor de anul viitor. Cum îi îngrijeşti? Indiferent că înfloresc primăvara sau vara, toţi bulbii au nevoie de apă (ai grijă să nu fie în exces pentru că pot putrezi), nu le displace să-i aşezi în locuri însorite şi să le administrezi din când în când îngrăşăminte.

NOTĂ. Aşteptăm întrebările dumneavoastră la adresa casa@evz.ro sau pe adresa „Evenimentul zilei“, bd. Dimitrie Pompeiu, nr. 6, sector 2, Bucureşti, secţiunea Casa.

Ne puteți urmări și pe Google News