Sud-europenii nu fac sport

Sud-europenii nu fac sport

Europenii din Italia, Grecia sau Bulgaria sunt cei care trec cel mai rar pragul sălilor de sport, arată cifrele unui studiu Eurobarometru prezentat astăzi de Comisia Europeană.

"Doar 3 % dintre italieni, greci şi bulgari fac sport o dată pe săptămână", a declarat comisarul european pentru sănătate, Androulla Vassiliou. 

La polul opus se situează irlandezii si locuitorii ţărilor nordice. Cifrele arată că 23 % dintre cetăţenii Irlandei fac sport de cel puţin de cinci ori pe săptămână, în timp ce Suedia, Finlanda şi Danemarca au cel mai bun procent în privinţa exerciţiilor practicate "cu regularitate" sau "cu o oarecare regularitate" (o dată pe săptămână sau mai des). 

"În medie, 40 % dintre locuitorii UE desfăşoară activităţi sportive cel puţin o dată pe săptămână, în timp ce 25 % sunt aproape complet inactivi", a mai punctat comisarul. 

Categoria socială este un factor care îşi pune amprenta asupra regularităţii cu care europenii practică activităţi fizice pentru a se menţine în formă, activi şi tonici.

Astfel, 64 % dintre persoanele care au abandonat studiile până la vârsta de 15 ani declară că nu desfăşoară niciodată activităţi sportive, în timp ce procentul este de 24 % pentru cei care au abandonat studiile după vârsta de 20 de ani.

Locuitorii UE au preferinţe diferite în privinţa locului unde îşi desfăşoară activităţile fizice: 83 % dintre sloveni, 76 % dintre finlandezi şi 67% dintre estoni preferă exerciţiile în aer liber. De cealaltă parte se situează grecii (27%), maltezii (28%) şi românii (29%). 

În ansamblu, cetăţenii europeni consideră că autorităţile locale depun suficiente eforturi pentru a le pune la dispoziţie oportunităţi de practicare a exerciţiilor fizice. Finlanda (76%) şi Luxemburg (75%) înregistrează cel mai mare nivel de satisfacţie, pe când cetăţenii din Polonia şi Italia (52 %) consideră că autorităţile locale nu depun suficiente eforturi pentru a încuraja activitatea fizică.

  • Studiul se bazează pe intervievarea a 27.000 de cetăţeni din cele 27 de state membre şi a fost realizat la sfârşitul anului trecut.

Ne puteți urmări și pe Google News