Alegeti-le pe cele naturale, din legume si fructe, proaspat stoarse, si consumati-le dupa ce faceti miscare ori cand calatoriti.
Sunt sucurile hranitoare sau doar va ingrasa? Nutritionistii spun ca depinde de ce produs alegeti. Daca optati pentru sucurile naturale, cu un continut mai mic de zahar, nu riscati sa luati in greutate.
Ba, mai mult, veti face o adevarata cura de sanatate, deoarece sucurile naturale curata organismul de toxine si sunt o sursa de vitamina C. Sucurile nu trebuie consumate neaparat zilnic, dar sunt o buna varianta atunci cand nu aveti legume si fructe la indemana.
Produse „light” din mere si grepfrut
Datorita vitaminelor va veti imbunatati si imunitatea. Merita sa consumati sucuri cu pulpa, acestea fiind bogate si in fibre. Atentie insa la conservanti si la cantitatea in care consumati aceste produse. Evitati oranjadele ori produsele pe baza de concentrate si beti sucuri „light”, care nu ingrasa, cum sunt cele din mere, grepfrut ori din rosii. Acestea contin si polifenoli, o clasa de antioxidanti, substante care pot proteja impotriva anumitor forme de cancer si boli de inima. De altfel, exista studii care demonstreaza ca sucurile imbunatatesc starea celor cu hipertensiune.
In cazul sucului de tomate, care contine si licopen, cercetarile au aratat ca se micsoreaza riscul afectiunilor prostatei, cancerului de san si al celui pulmonar. De asemenea, creste capacitatea de aparare a organismului, scade colesterolul „rau”, care dauneaza vaselor de sange, si subtiaza sangele ingrosat din cauza alimentatiei deficitare.
Bun de baut la volan si dupa exercitiile la sala
Un moment potrivit pentru a bea sucuri naturale este dupa ce faceti exercitii fizice. Ajuta la refacerea fluidelor din organism si la reglarea nivelului de zahar din sange. De asemenea, veti castiga si substante nutritive care va ajuta sa va mentineti energia. Sucurile pot fi utile si atunci cand mancarea nu este la indemana, de exemplu atunci cand conduceti ori cand calatoriti.
Fresh de legume si fructe
Uneori, a bea suc echivaleaza cu a manca fructe, asta daca este vorba despre un produs sanatos, cum sunt cele preparate cu storcatorul, in casa. De asemenea, mai exista pe piata si sucuri imbunatatite cu antioxidanti, cum sunt vitaminele A, C si E, cu minerale (calciu) sau cu fitochimicale (steroli).
Alte companii mixeaza sucul de fructe cu cel de legume, asigurand in acest fel doza zilnica de vitamine celor care le consuma. „Astfel de sucuri sunt si pe piata din Romania. Comparate cu alte bauturi de la supermarket sunt mai bune, dar nu echivaleaza cu sucul proaspat. La fel si in cazul amestecului de suc de legume cu acela de fructe. Un fresh facut in casa ar avea o valoare nutritiva mult mai mare”, explica Gheorghe Mencinicopschi, specialist in alimentatie si director la Institutul de Cercetari Alimentare.
Diferente intre sucuri
Pentru a alege un produs sanatos este bine sa cunoasteti diferenta dintre ele. O prima categorie ar fi sucurile proaspat stoarse, cum sunt cele din grepfrut ori din portocale. Acestea sunt singurele care pot fi numite in mod real naturale, dupa cum explica si nutritionistii in volumul „Mancarea si sanatatea”, aparut la Reader’s Digest. Aceste produse nu au trecut prin alte procesari decat extractia sucului din fruct.
Urmatoarea categorie ar fi sucurile proaspat presate, cum sunt sucul de mere sau cel de rosii. In timp ce rosiile sunt zdrobite si apoi pasteurizate, merele sunt rase, presate, pasteurizate si filtrate. Pentru a le preveni innegrirea, li se adauga vitamina C.
A treia varianta de sucuri o constituie cele concentrate. In cazul acestora, fructul este stors, apoi incalzit. Continutul de apa se evapora si rezulta un concentrat gros, care se pasteurizeaza. Apa se reintroduce inainte de ambalare, iar pierderile de vitamina C sunt de obicei mici.
Sucurile pasteurizate au o durata de depozitare de doua ori mai mare decat cea a sucului proaspat. Pasteurizarea distruge o cantitate nesemnificativa de vitamina C.