Desemnarea viitorului presedinte, o afacere interna a "Kremlin S.A.".
Mandatul prezidential al lui Vladimir Putin se apropie de sfarsit, motiv pentru care cotidianul american "New York Times” a dedicat o ampla prognoza privind posibilii succesori ai presedintelui Federatiei Ruse. Unul dintre cei mai bine cotati este prim-vicepremierul Serghei Ivanov.
Fost agent activ al KGB si, in prezent, general-locotenent in rezerva al serviciilor secrete ruse (FSB), Serghei Ivanov este vazut de foarte multi drept viitorul sef al Kremlinului, chiar daca acesta nu si-a exprimat niciodata intentia de a candida la presedintie.
In plutonul fruntas al posibililor succesori, Ivanov este urmat de Dimitri Medvedev, al doilea prim-vicepremier al Rusiei, si de Valentina Matvienko, guvernatoarea regiunii Sankt Petersburg.
Lista mai cuprinde nume precum Vladimir Iakunin, fost agent KGB aflat la conducerea regiei cailor ferate ruse, Serghei Sobianin, seful secretariatului prezidential, Dimitri Kozak, trimisul special al presedintelui in Caucaz, Boris Grizlov, presedintele Camerei inferioare a parlamentului rus, si Serghei Cemizov, directorul monopolului de stat al armelor si fost coleg al lui Putin in perioada in care acesta a activat ca agent KGB in RDG.
Toti acestia sunt considerati posibili succesori nu pentru ca si-ar fi exprimat intentia de a candida, ci pentru simplul motiv ca sunt apropiati ai lui Vladimir Putin.
Putin va fi cel care va decide, iar deocamdata nu a dat nici cel mai mic indiciu. Dar sigur este ca cel desemnat de Putin va deveni presedintele Rusiei.
Nicio sansa pentru opozitia reala
Putin este acuzat ca a creat o noua "Uniune Sovietica light” sau o Rusie imperiala, pe care o conduce ca un tar modern, deasupra luptelor politice, dincolo de critici si cu un control absolut. Fara indoiala ca a reusit sa atraga toata puterea politica si economica in mainile sale sau ale micului grup de oameni de incredere carora le-a incredintat controlul asupra resurselor naturale si companiilor strategice.
Sistemul hibrid creat de Putin a capatat porecla "Kremlin S.A.”: capitalism cu fata autoritara. Cautarea posibilului succesor nu mai face obiectul unei campanii politice, ci aduce mai degraba cu efortul consiliului de administratie al unei companii de a gasi un nou director executiv. Si, ca majoritatea directorilor, Putin il va alege pe cel care-i seamana cel mai mult.
Toti cei care vor candida impotriva "mostenitorului” lui Putin nu au prea mari sanse. In ciuda vocilor care se opun actualului regim autoritarist, rusii nu sunt intr-o stare de spirit revolutionara. Spre deosebire de anii grei ai tranzitiei, salariile si pensiile sunt platite, iar rusii au la indemana tot ce au si europenii, mai putin libertatea politica de a alege.
Valentina Matvienko
Rusia are nevoie de un tar
Valentina Matvienko are la randul ei sanse sa devina prima femeie care conduce Rusia, dupa Ecaterina cea Mare.
Dupa o cariera de aparatcik in Partidul Comunist, Matvienko a activat ca ambasador in Malta si Grecia, devenind in 1998 vicepremier. In 2003 a castigat alegerile pentru functia de guvernator al orasului Sankt Petersburg, fiind sprijinita public de Putin.
Dupa modificarea legislatiei, in 2004, Matvienko a fost reconfirmata in functie de Putin. Matvienko declara atunci ca rusii nu sunt pregatiti sa experimenteze democratia electorala, mentalitatea lor fiind mai favorabila unui conducator absolut, unui tar.
Serghei Ivanov
Alaturi de Putin inca din tinerete
Prieten cu Putin inca de cand studiau pentru a deveni ofiteri KGB, Serghei Ivanov face parte din camarila de "siloviki”, "oamenii presedintelui”.
El este considerat mult mai pragmatic si mai putin nationalist decat lasa sa se inteleaga in declaratiile sale publice. In varsta de 54 de ani, Ivanov a "crescut” in sanul fostei KGB si al agentiilor care i-au urmat, inclusiv in serviciile secrete externe si actuala FSB, fiind vorbitor fluent de engleza, suedeza, norvegiana si franceza.
El a activat ca agent secret in Finlanda si Kenya, iar informatii neconfirmate oficial vorbesc despre misiuni secrete in Suedia si Marea Britanie.