Ordinul emis de secretarul apărării Chuck Hagel „va permite comandamentului să dispună de mai multă flexibilitate dacă se va impune declanşarea unei operaţiuni militare în scopul protejării cetăţenilor americani sau a intereselor noastre în Irak”, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, contra-amiralul John Kirby.

Portavionul George H.W. Bush va fi însoţit în această misiune de distrugătorul USS Truxtun şi de crucişătorul USS Philippine Sea, scrie AFp, citată de Agerpres. Aceste trei nave au fost poziţionate până în prezent în nordul Mării Arabiei şi se estima că urma să intre azi-noapte în Golful Persic.

Preşedintele Barack Obama a declarat, vineri, că studiază „o serie de opţiuni pentru susţinerea forţelor de securitate irakiene”, fără să menţioneze eventuale lovituri aeriene împotriva insurgenţilor, propuse de mai mulţi congresmeni republicani.

Trupele irakiene au preluat, ieri, controlul asupra a trei oraşe din apropiere de Bagdad şi au anunţat că pregătesc o contraofensivă împotriva jihadiştilor din gruparea intitulată Statul Islamic din Irak şi Levant (EIIL).

Profitând de slaba rezistenţă a forţelor guvernamentale, în numai trei zile aceştia din urmă au cucerit oraşul Mosul şi întreaga provincie în care se află acesta, Ninive (în nordul ţării), plus localitatea Tikrit şi regiuni din provincia Salah ad Din, precum şi sectoare ale provinciilor Diyala (est) şi Kirkuk (nord).

Obiectivul insurgenţilor este acum să pătrundă în capitala Bagdad.