Evenimentul Zilei > International > SUA au plătit 44 de ani pentru a despăgubi Spania
SUA au plătit 44 de ani pentru a despăgubi Spania

SUA au plătit 44 de ani pentru a despăgubi Spania

Statele Unite au terminat de plătit indemnizaţia datorată Spaniei în urma prăbuşirii a două bombe termonucleare pe sol spaniol în 1966, aşa cum era prevăzut în acordul semnat de cele două ţări, anunţă AFP.

În ianuarie 1966, un bombardier B-52 al forţelor aeriene americane şi un avion de aprovizionare KC-135 s-au ciocnit în zbor şi două bombe termonucleare s-au prăbuşit în localitatea Palomares, în sudul ţării. Ele nu au explodat, însă plutoniul conţinut s-a dispersat în zonă.

În urma unui acord între guvernele celor două ţări, Washingtonul s-a angajat să ofere Spaniei o indemnizaţie anuală menită să finanţeze o serie de teste care să determine în ce măsură zona a fost contaminată, precum şi analizele de sânge periodice ale celor peste 1.000 de locuitori din Palomares.

Potrivit cotidianului El Pais, indemnizaţia anuală a fost de 314.000 de euro. Potrivit aceleiaşi publicaţii, în zonă au rămas urme de plutoniu pe o suprafaţă de 20 de hectare, iar SUA s-au angajat să finanţeze curăţerea ariei, în urma altui acord semnat în 2007.