O echipă de cercetători de la Facultatea de Zootehnie şi Biotehnologii din cadrul Universităţii de Ştiinţe Agricole a Banatului (USAMVBT) a demarat un proiect prin care le deschide bănăţenilor oportunitatea de a se lansa în acvacultură şi de a câştiga astfel bani frumoşi. Instituţia a câştigat, în 2006, un contract de cercetare în valoare de 1,3 milioane de lei.

„Suntem pionieri în domeniu. Nu avem în ţară o altă instalaţie pentru creştere superintensivă“, a declarat profesorul universitar Marian Bura, coordonatorul proiectului. Această îndeletnicire se va derula într-o fermă de la Pădurea Verde, unică în ţară, aflată acum în curs de amenajare. În cele 34 de bazine, oferite de Consiliul Naţional al Cercetării Ştiinţifice din Învăţământul Superior, vor fi crescuţi, de la începutul lui 2009, un număr de 14.000 de puieţi de sturioni, din cultura de cegă, pentru că e mai adaptabilă la condiţiile de captivitate. Bazinele sturionilor sunt alimentate cu apă forată la adâncime, care trece printr-un filtru special şi este apoi adusă la o temperatură constantă, tot timpul anului, între 18 şi 20 de grade Celsius.

Industrie de viitor


Încă din primul an, carnea de cegă va fi vândută în supermarketurile din oraş, iar peste trei ani, când exemplarele vor ajunge la maturitate sexuală, se vor colecta şi primele cantităţi de caviar. Creşterea sturionilor e foarte profitabilă. „După numai trei cicluri de reproducere, numai din colectarea şi vânzarea icrelor negre, investitorul îşi recuperează investiţia“, mai spune profesorul Bura. Potrivit acestuia, odată pusă la punct tehnologia, aceasta va fi oferită gratuit tuturor celor interesaţi, pentru ca această nouă industrie să se dezvolte în Banat.