Studiu Coface: Falimentele scad în România, dar cresc masiv în trei judeţe

Studiu Coface: Falimentele scad în România, dar cresc masiv în trei judeţe

Peste 4.000 de firme din România au intrat în faliment în primul trimestru al acestui an, în creştere cu 34,65% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Cu toate acestea, în trei dintre judeţele ţării, numărul falimentelor s-a dublat sau chiar s-a triplat, arată studiul Coface privind situaţia falimentelor din România în primul trimestru din 2012, publicat astăzi.

Din analiza Coface, realizată pe baza datelor furnizate de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC), rezultă că în primul trimestru al anului curent un număr total de 4.414 companii se aflau în diverse stadii ale procedurii de insolvenţă. Se observă scăderea generalizată pentru toate sectoarele de activitate a volumului insolvenţelor înregistrate în primul trimestru al anului curent faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior.

Sectoarele care au înregistrat cea mai mare scădere a volumului dosarelor de insolvenţă sunt: industria metalurgică (-49,49%), industria de maşini şi echipamente (-52,70%), sănătate şi asistenţă socială (-50%).

Cele mai multe falimente, în comerţ

Ne puteți urmări și pe Google News

Primele trei poziţii ale clasamentului - comerţ cu amănuntul, comerţ cu ridicata şi construcţii, rămân neschimbate pentru al patrulea an consecutiv, din punct de vedere al sectoarelor reprezentative şi concentrează cea mai mare parte a numărului de insolvenţe înregistrate în primul trimestru din 2012, respectiv 54,94%, o stabilizare a nivelului înregistrat în aceeaşi perioadă a anului anterior - de 55,8%.

Pentru al treilea an consecutiv, primele zece sectoare care înregistrează cel mai mare număr al firmelor aflate în insolvenţă rămân neschimbate, singurele modificări fiind la nivel de ordine în cadrul topului, dar cu variaţii de una, maxim două poziţii. Astfel, comerţul cu amănuntul revine pe prima poziţie, confirmându-se persistenţa dificultăţilor de ordin financiar cu care se confruntă firmele din acest sector.

Poziţia a treia în clasamentul insolvenţelor este ocupată în continuare de construcţii, sector care a înregistrat 645 insolvenţe în primul trimestru al anului curent, în scădere semnificativă cu -40% faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior. Tendinţa pozitivă este confirmată de gradul ridicat de încredere înregistrat în România, mai optimist decât media ţărilor balcanice şi comparabil cu nivelul mediu înregistrat în zona UE17. Astfel, nivelul acestui indicator raportat de Eurostat la sfârşitul lunii aprilie 2012 se situa la -21 puncte, faţă de -40 în medie pentru ţările balcanice.

Cele mai afectate judeţe: Arad, Mureş şi Dâmboviţa Judeţele care au înregistrat o creştere masivă a insolvenţelor în trimestrul 1 al anului comparativ cu aceeaşi perioadă a anului anterior sunt Arad, Mureş (triplare a numărului de insolvenţe) şi Dâmboviţa (dublare a numărului de insolvenţe).

Judeţele care au înregistrat o scădere o insolvenţelor şi o consolidare a situaţiei economice din acest punct de vedere sunt Braşov, Constanţa, Iaşi, Botoşani, Harghita şi Covasna (contracţia în medie ponderată find de -74%).

Din analiza cazurilor de insolvenţă pe zone geografice, cea mai afectată regiune în primul trimestru din 2012 a fost sudul ţării, cu un număr de 955 companii în insolvenţă, urmată fiind de nord-vestul ţării cu 762 cazuri şi de sud-estul ţării cu 526 de cazuri. Toate regiunile au înregistrat scăderi ale insolvenţelor pe sold la sfârşitul primului trimestru 2012 faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior.

Insolvenţele, aşteptate să scadă şi mai mult

"Contracţia insolvenţelor din primul trimestru al anului curent faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior este cea mai semnificativă din ultimii cinci ani şi pentru prima dată una cu caracter generalizat, pentru toate sectoarele de activitate", susţine Iancu Guda, analist macroeconomic la Coface România. În opinia acestuia, însă, dinamica falimentelor "nu reflectă fidel contextul economic actual, caracterizat de o relativă stabilizare şi influenţat semnificativ de instabilitatea economică internaţională".

Specialistul atribuie tendinţa insolvenţelor mai degrabă "unor factori structurali, precum scăderea numărului de persoane juridice active în ultimii trei ani, efectului de bază ridicat din anul anterior şi filtrarea firmelor mai puţin competitive în perioada recesiunii economice". Sub spectrul ultimelor tendinţe, Iancu Guda se aşteaptă la o contracţie semnificativă a insolvenţelor în 2012.