Studentii si elevii pot aplica pentru burse pana la sfarsitul lunii martie.
Din toamna acestui an, liceenii si studentii romani pot merge la studiu in universitati de prestigiu din Statele Unite sau Europa, dar si la institutii de invatamant superior din Siria, Maroc sau Egipt, pe banii statului.
Centrul National pentru Burse de Studii in Strainatate (CNBSS) din cadrul Ministerului Educatiei a relansat bursele oferite tinerilor romani. Dosarele pot fi depuse pana la sfarsitul lunii martie.
Pentru un dosar castigator, candidatul are nevoie de medii mari in timpul anilor de liceu sau de facultate si de un proiect de cercetare, de cinci-sase pagini, prin care sa demonstreze ca va aplica in tara ceea a studiat in afara.
O alta conditie obligatorie este sa fie elev sau student in cadrul unei institutii de invatamant de stat sau acreditata din Romania, in momentul in care aplica pentru bursa. Mai are nevoie de un certificat de competenta lingvistica pe care il poate obtine de la universitate. Taxa de aplicare este de 50 de lei pentru elevi si 100 de lei pentru studenti.
Iti cauti singur universitatea Anual exista 600 de luni de bursa, pentru cei care vor sa faca facultatea sau masteratul peste granite. Un candidat poate obtine maximum 10 luni de bursa, dar poate solicita si o perioada mai mica. Tanarul care doreste sa candideze pentru o bursa de acest tip trebuie sa-si caute singur universitatea la care vrea sa invete.
"Candidatii trebuie sa trimita universitatilor o scrisoare in care sa le solicite acordul pentru a invata acolo. Ei trebuie sa mai ceara si o lista a costurilor de studiu", explica Cristina Berezovski, director adjunct al CNBSS. Dosarele care nu au acordul institutiilor de invatamant primitoare sunt descalificate.
Pentru a veni in ajutorul celor care-si doresc un stagiu peste hotare, CNBSS a postat pe site-ul www.roburse.ro o lista a universitatilor, unde au mai plecat de-a lungul timpului tineri romani. "Cele mai multe cereri sunt pentru Franta, Anglia si Statele Unite ale Americii", adauga Cristina Berezovski.
Bursa maxima pe care o poate primi un candidat este de 1.000 de dolari pe luna, cum se acorda, de exemplu, pentru SUA. Cu acesti bani, bursierii trebuie sa-si plateasca taxele de studiu, cazarea, masa, transportul intern, rechizitele si manualele. CNBSS mai ofera, pe langa aceasta suma, un drum dus-intors, dar o singura data intr-un an universitar. Data-limita pentru depunerea dosarelor este 30 martie. Mai multe detalii se gasesc pe site-ul CNBSS sau la numarul de telefon 021.310.19.05.
ALTERNATIVE Invata araba in Siria sau franceza in Belgia! Alte tipuri de burse pentru care pot aplica tinerii din Romania sunt cele acordate in baza documentelor de colaborare bilaterala. Fiecare tara ofera un anumit numar de stagii, de studii universitare, postuniversitare, doctorale sau cursuri de vara. In principiu, tarile partenere repartizeaza candidatii la universitatile care au deja acorduri.
"Se ofera cazare, scolarizare gratuita, transport si masa. Statul roman mai da tinerilor un supliment de 50-200 de dolari pe luna, in functie de tara", spune directorul adjunct al CNBSS.
Azerbaidjan. Pentru anul universitar 2007-2008, elevii si studentii romani pot opta pentru 3 burse complete pentru studii universitare sau postuniversitare, 2 burse pentru studii de doctorat, 30 de luni de bursa pentru stagii de specializare stiintifica si 3 burse pentru cursuri de vara. Termenul-limita pentru depunerea dosarelor este 16 martie.
Italia. Functionarii din administratia publica sau profesorii de italiana care vor sa se specializeze pot aplica pentru 90 de luni de bursa, pana pe 16 martie.
Belgia Valona. Doi profesori de franceza si doi studenti pot primi bursele oferite la Universitatea Catolica din Louvain-la-Neuve si la Universitatea Libera din Bruxelles, daca aplica pana pe 16 martie.
Turcia. Tinerii care sunt pasionati de limba si civilizatia turca isi pot imbunatati cunostintele daca obtin una dintre cele 15 burse la cursurile de vara de limba, literatura si civilizatie la Centrul de invatare a Limbii Turce (TOMER) din Istanbul, Izmir, Ankara, Antalya, Bursa si Samsun.
Se mai poate aplica pentru doua burse de specializare si cercetare cu durata de 8 luni, incepand cu 1 octombrie sau doua burse de doctorat in filologie, tot de la 1 octombrie. Data-limita este 16 martie.
Egipt. Studentii care vor sa invete limba si civilizatia araba, arheologia, istoria, stiintele sociale, arta sau muzica pot opta pentru una din cele 20 de burse pentru studii universitare partiale, postuniversitare partiale, de doctorat sau specializare, trei burse pentru studii universitare complete si trei burse pentru studii postuniversitare complete. Termenul-limita pentru depunerea dosarelor este 16 martie. Maroc. Cei care vor sa-si faca masteratul in Maroc pot aplica pentru una din cele doua burse pentru studii postuniversitare. Se ofera si trei burse pentru cursuri de vara de literatura si civilizatie. Ei pot aplica pana pe 15 iunie.
Siria. Tinerii care doresc sa studieze araba au acum posibilitatea daca reusesc sa castige una din cele trei burse pentru studii universitare. Gratuit se ofera si un an pregatitor pentru invatarea limbii la Institutul pentru Invatarea Limbii Arabe de catre Straini. Termenul-limita este 15 iunie.
PE URMELE LUI TITULESCU Conditie: slujba in administratia publica Masteranzii, doctoranzii, profesorii universitari sau angajatii din administratia publica au o oferta speciala: bursele "Nicolae Titulescu". Acesta este ultimul an cand se acorda pentru Romania, deoarece erau stagii speciale pentru tari in curs de aderare. Este vorba despre cate trei luni de stagiu la universitati din Uniunea Europeana, pentru care se acorda o bursa de 1.000 de euro lunar.
Partea proasta, dupa cum spune Cristina Berezovski, este ca tinerii care primesc bursa sunt obligati sa lucreze, la intoarcere, timp de trei ani in administratia publica. In conditiile in care nu-si gasesc un job in domeniul solicitat, sunt nevoiti sa returneze banii de specializare.
ACTE
Ce trebuie sa cuprinda dosarul Candidatii trebuie sa-si pregateasca dosarele in functie de tipul de bursa pentru care opteaza, dar si de tara in care vor sa mearga. In general insa, sunt necesare urmatoarele acte:
> formularul de inscriere pentru burse
> un curriculum vitae
> un proiect de studiu de 2-10 pagini
> acordul conducerii scolii sau universitatii din tara
> scrisori de recomandari din partea a doi profesori universitari
> o lista de lucrari sau carti publicate
> copii ale actelor de studii, legalizate
> atestat sau certificat de competenta lingvista, oferit de universitati
> certificat medical
> copia chitantei prin care s-a achitat taxa pentru procesarea dosarului
> copie dupa actele de identitate