Steaua e în doliu: a murit Ilie Savu, primul portar din istoria clubului

Steaua e în doliu: a murit Ilie Savu, primul portar din istoria clubului

Ilie Savu, fostul mare jucător, dar mai ales antrenor şi conducător al echipei de fotbal Steaua, a murit azi-noapte la Spitalul Militar Central, unde era internat de mai multe zile.

Ilie Savu avea 90 de ani şi era una dintre figurile emblematice ale clubului Steaua, marginalizat, ca şi alte foste mari glorii ale grupării din Ghencea, în Era "Gigi Becali". În urmă cu exact un an, Evenimentul zilei a stat de vorbă cu fabulosul Ilie Savu. Fostul stelist a făcut dezvăluiri incendiare din istoria clubului "roş-albastru" într-un material intitulat "Generalul din umbra lui Dragomir". Atacant şi portar Ilie Savu era internat la Spitalul Militar Central din cauza unor probleme hepatice. Ilie Savu a fost primul portar din istoria Stelei!

Ilie Savu s-a născut pe 9 ianuarie 1920, în localitatea Cornăţelu, din judeţul Dâmboviţa. Şi-a început cariera la Prahova Ploieşti, una dintre cele mai vechi echipe din fotbalul românesc, azi desfiinţată, după care a plecat la Venus Bucureşti. La început a evoluat atât ca atacant, cât şi ca portar, ulterior retrăgându-se între buturi. Ilie Savu a plecat apoi la Hunedoara, unde a evoluat pentru Corvinul. După război s-a întors în Bucureşti şi a jucat la CCA, actuala Steaua, club înfiinţat de noile autorităţi. Ilie Savu: "Gigi Becali e de două ori mai dictator decît Ceauşescu. Dacă nu se potoleşte o să ducă Steaua de rîpă! Să lase echipa şi antrenorii în pace, sau să plece el de la Steaua!" Siteul Stelei a anunţat cu întârziere moartea lui Ilie Savu În perioada 1953-1959 a fost antrenor al echipei Steaua. În 1956, sub conducerea lui Ilie Savu, Steaua a cucerit cel de-al patrulea titlu de campioană. Între 1965 şi 1967, Ilie Savu a revenit ca tehnician al echipei din Ghencea şi a mai cucerit două Cupe ale României. Siteul oficial al grupării din Ghencea a anunţat cu întârziere vestea morţii lui Ilie Savu. Mare povestitor Ilie Savu era o adevărată enciclopedie. Deschis, Savu vorbea cu oricine şi despre orice. Povestea ore în şir despre întâmplările prin care a trecut, unele dintre ele uluitoare. Făcuse războiul şi se lăuda că a dat mâna inclusiv cu Adolf Hitler. În urmă cu cinci ani, Ilie Savu a primit gradul de general locotenent. Palmares Ca jucător: - 2 titluri cu Venus (1938-39, 1939-40)

Ca antrenor: - un titlu cu CCA (Steaua) în 1956, când a colaborat cu un alt fost mare fotbalist, Ştefan Dobay - 2 Cupe ale României: 1965-66, 1966-67

Ne puteți urmări și pe Google News