Miile de copii ale romanilor care pleaca la munca in strainatate vor primi asistenta speciala de la Ministerul Muncii, in cazul in care se simt neglijati.
Pentru acest program special, derulat prin Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului (ANPDC), sunt inscrisi peste 200 de copii ramasi in tara dupa plecarea parintilor la munca peste hotare.
Hotararea referitoare la acest program a fost adoptata ieri de guvern, potrivit ministrului muncii, Gheorghe Barbu. „Suma totala alocata este de aproximativ 1,278 milioane de lei”, a mai spus Barbu.
Practic, programul consta in infiintarea unor centre de consiliere sau servicii de specialitate. „Vor fi cel putin 20 de consilii comunitare consultative si vor fi formati cel putin 20 de specialisti pe problematica protectiei copiilor cu parinti plecati peste hotare”, a explicat ministrul muncii.
Barbu a precizat ca, in momentul de fata, exista mii de astfel de copii care au ramas singuri in tara sau care au fost lasati in grija bunicilor sau a altor rude.
O parte dintre copiii „euronavetistilor” au ajuns chiar sa fie institutionalizati, desi, potrivit lui Barbu, parintii care pleaca la munca in strainatate „au obligatia de a anunta serviciul social al primariei unde-si au domiciliul cu privire la soarta copiilor lor - in grija cui au fost lasati, pentru ca situatia acestora sa poata fi monitorizata”.
Programul de consiliere anuntat de Barbu face parte dintr-o serie de sase actiuni de interes national in domeniul protectiei copiilor.
Unii ajung in centre de plasament
Potrivit datelor prezentate de ANPDC, la inceputul anului existau peste 30.539 de familii, din care erau plecati la munca in strainatate unul sau amandoi parintii. Numarul copiilor afectati de aceasta situatie este de 39.896.
Majoritatea acestora, peste 36.000, sunt in grija rudelor de pana la gradul patru, alti peste 2.000 dintre ei beneficiaza de o forma de protectie (alocatia de plasament), 286 au fost dati in asistenta maternala, iar 290 sunt in grija unor centre de plasament, publice sau private, arata ANPDC.