Dupa ce a fost amenintat de Comisia Europeana cu declansarea procedurii de chemare in instanta (infringement), statul roman a renuntat la 10,22% din actiunile pe care le detine in compania Petrom.
Participatia a trecut in portofoliul Fondului Proprietatea, care detine acum 20,11% in cadrul companiei petroliere, iar statul (prin intermediul AVAS) mai are doar 20,64%.
Comisarul european Leonard Orban a anuntat statul roman ca poate fi chemat in instanta daca mai pastreaza „actiunea de aur” de la Petrom.
Compania austriaca OMV a preluat in 2004 Petrom, dar statul si-a pastrat o importanta participatie in actionariatul celei mai mari companii autohtone.
Procedura de infringement incepe cu trimiterea unei scrisori catre autoritatile romane, care au la dispozitie doua luni pentru a raspunde.
Daca raspunsul nu este agreat de Comisie, este trimisa o noua scrisoare, iar daca guvernul nu remediaza situatia, Romania se prezinta in fata Curtii Europene de Justitie. Primul avertisment a venit la sfarsitul lunii iunie.
In urma transferului, statul si Fondul Proprietatea detin procente aproape identice in Petrom, OMV detine 51,01%, iar alti actionari 8,23%. Cu toate acestea, participatia Fondului Proprietatea este inutilizabila pana la listarea acestuia pe Bursa.