Evenimentul Zilei > International > Stare de alertă maximă în Grecia. Colet bombă, la ambasada Franţei
Stare de alertă maximă în Grecia. Colet bombă, la ambasada Franţei

Stare de alertă maximă în Grecia. Colet bombă, la ambasada Franţei

Autorităţile elene sunt pe urmele mai multor tineri suspectaţi că au trimis în ultimele zile colete suspecte la ambasade, dar şi unor lideri importanţi precum Sarkozy, Merkel şi Berlusconi. Nici azi geniştii nu au avut linişte. Au fost chemaţi să detoneze controlat un colet suspect la ambasada Franţei din Atena.

Este al 14-lea pachet suspect interceptat în ultimele zile. Între timp, 5 presupuşi membri ai unei celule anarhiste, cu vârste între 21 şi 30 de ani, sunt căutaţi de poliţie în toată Grecia. Iar fotografiile lor sunt publicate deja în toată presa.
"Aceştia nu au nicio legătură cu un grup terorist internaţional", dă asigurări şeful diplomaţiei elene.
Dacă unii s-au grăbit să facă o legătură între măsurile de austeritate şi atentatele cu colete capcană din ultimele zile, analiştii îi contrazic.
"La fel ca ţările din sudul Europei, Grecia are o tradiţie în lupta armată. Lucru care n-are nimic de-a face cu situaţia actuală. Aceste grupuri existau înainte criză, de împrumutul de la FMI şi de măsurile de austeritate", spune Dmitris Bekiaris, analist pe probleme de securitate, citat de Euronews.
Val de ameninţări
13 pachete suspecte au fost interceptate începând de luni. Au fost vizate ambasade din Atena, Curtea Europeană de Justiţie, Europol ori biroul cancelarului german, Angela Merkel. Pachete bombă au fost trimise şi pe adresa preşedintelui francez, Nicolas Sarkozy, şi a premierului italian, Silvio Berlusconi.
Iar aseară, aeroportul scoţian Glasgow a fost evacuat parţial după ce a fost descoperită o geantă suspectă. Din fericire, a fost o alarmă falsă.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: