Editura Evenimentul si Capital

Raportul Comisiei SRI sau cum explică Manda că George Maior i-a lucrat pe Iohannis și Hellvig de capul lui

Autor: | | 2 Comentarii | 2359 Vizualizari

Mult trâmbițatul raport al Comisiei parlamentare pentru controlul activității SRI privind activitatea Agenției Naționale de Integritate a fost dat publicității, după ce, în ultima perioadă, s-au scurs informații esențiale din document. Așa cum arăta, în premieră, Evenimentul zilei, raportul are drept vedete trei personaje, dintre care două, Klaus Iohannis și Eduard Hellvig, ar fi victime ale Binomului, iar Victor Ponta, benefi ciar. În mod surprinzător, raportul îl evidențiază drept „cap al răutăților” pe fostul director al SRI, George Maior, numit politic de PSD, ca toți ceilalți șefi ai acestei instituții. El a deținut funcția de șef al SRI în perioada octombrie 2006 — ianuarie 2015. Acesta ar fi hotărât, de capul lui, soarta a 600 de oameni. Unul din membrii comisiei, deputatul Lucian Viziteu, singurul care a făcut opinie separată, consideră că raportul comisiei Manda depășește în fantezie ultimul sezon din Game of Thrones.

În actuala formulă, Comisia SRI este cunoscută și drept „Comisia Manda” după numele senatorului care este președinte. PSD are patru membri, ALDE și UDMR, câte unul, PNL doi și USR un reprezentant. În mod ciudat, PMP nu are niciun om în comisie. Potrivit discuțiilor cu unii dintre membri, s-a evitat cooptarea PMP deoarece „le era teamă că intră Băsescu și nu le-ar fi mers manevrele”.

Președintele comisiei, Claudiu Manda a făcut furori încă de anul trecut, când a anunțat că șase milioane de români au fost ascultați de SRI și alte servicii.

Raportul dat acum publi cității se referă doar la colaborarea dintre ANI și SRI.

Povestea ANI

Agenția Națională de Integritate a fost înființată în anul 2007, odată cu aderarea României la Uniunea Europeană, fiind considerată o necesitate în condițiile instituirii Mecanismului de Cooperare și Verificare.

Având în vedere existența unui Protocol de cooperare dintre ANI și SRI și ca urmare a faptului că activitatea Serviciului Român de Informații este supusă controlului parlamentar efectuat și prin prisma atribuțiilor Comisiei, s-a recurs la verificările activităților desfășurate de SRI în relația cu ANI.

În susținerea raportului au fost studiate stenogramele și documentele depuse la Comisie de către: Horia Georgescu, (două audieri, însumând 166 de pagini de stenogramă), George Maior (două audieri, însumând 158 de pagini de stenogramă), Sorin Blejnar (14 pagini de stenogramă), Dumitru Dumbrava (171 de pagini de stenogramă), Florian Coldea (249 de pagini).

În 2017, la audierea fostului șef al ANI Horia Georgescu s-a aflat de existența unui protocol secret încheiat între SRI și instituția condusă de acesta. Protocolul dintre SRI și ANI, cu numărul de înregistrare S/19333 din data de 16.03.2011, a fost semnat de Horia Georgescu, în calitatea sa de secretar general și șef al structurii de securitate al ANI și de către Dumitru Cocoru, adjunct al directorului SRI la acea vreme.

Relația a crescut în intensitate

Relația dintre cele două instituții a fost destul de rece până în 2012, odată cu numirea lui Horia Georgescu în funcția de președinte al ANI.

„Pentru stabilirea intensității cu care s-a colaborat între ANI și SRI Comisia a solicitat celor două instituții o situație privind numărul total al persoanelor și numele acestora care au făcut obiectul sesizărilor transmise/ primite în perioada 2006-2015.

S-a stabilit astfel că în perioada menționată S.R.I. a trimis către ANI un număr de 71 de note de informare (note, note-sinteză și note speciale), privind aproape 600 de persoane, majoritatea cu funcții importante în administrația centrală și locală (miniștri, europarlamentari, deputați, senatori, președinți de consilii județene, secretari de stat, primari, viceprimări, secretari de consilii județene, consilieri de miniștri, directori de instituții etc.)”, se arată în raport. În continuare, documentul spune că notele SRI nu erau trecute prin procedurile interne ale serviciului. Pe scurt, Maior i-ar fi cerut lui Georgescu să înceapă un dosar, „uneori dispunea și încadrarea juridică” în cazul persoanelor vizate. Nota clasificată ca „Strict Secret” era apoi transpusă într-un document public, ca autosesizare a ANI, implicit ca document neclasificat. Cei vizați nu știau niciodată că, de fapt, li se trage de la George Maior.

Documentul mai vorbește și despre o relație personală apropiată între Maior și Georgescu, însă fostul șef al SRI a declarat că îl cunoștea doar tangențial pe fostul șef al ANI.

Femeia din spatele TVR! Cine este cea acuzata ca sprijina PSD! Mare SCANDAL in Televiziunea Publică

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Justiţie

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI