Spre Pasul Prislop

Spre Pasul Prislop

Daca zapada mult asteptata te-a gasit in zona Vatra Dornei, iti recomand sa pornesti intr-o dimineata spre Pasul Prislop.

Drumul ce se desfasoara pe Valea Bistritei Aurii e ca in povestile de odinioara. Putinele sate prin care treci sunt cocosate de nameti imensi. Ici si colo cate-o sanie strabate intinderile de zapada.

Cele mai importante localitati strabatute sunt Ciocanesti - un adevarat muzeu in aer liber, cu case pictate la exterior si avand stresinile bogat ornate cu motive populare incrustate in lemn - si Carlibaba - unde s-a dezvoltat o retea de pensiuni turistice.

La cativa kilometri de Carlibaba se ramifica spre stanga Drumul National 17D care traverseaza Pasul Rotunda spre tinutul Nasaudului. Un drum partial neasfaltat si ceva mai dificil decat cel spre Prislop, numai bun pentru puzderia de SUV-uri care umbla ca turbate intre semafoarele din marile orase, ocolind cu grija locurile pentru care au fost create.

Ne puteți urmări și pe Google News

Drumul care a insotit apele Bistritei devine mai sinuos si incepe sa urce accentuat. Daca zapada e mare, o pereche de lanturi te va ajuta sa strabati ultimii kilometri ai traseului pana sus, in Pasul Prislop (1.413 m), cea mai inalta trecatoare accesibila auto care-ti va oferi o priveliste minunata spre abrupturile nordice ale Muntilor Rodnei. In apropiere vei descoperi o cabana modesta, de unde iti poti lua un ceai cald si unde poti ramane peste noapte.

Cum ajungi

Din Vatra Dornei pleci pe DN 17. In dreptul localitatii Iacobeni faci stanga, pe DN 18. Dupa ce treci de Carlibaba poti continua spre Pasul Prislop sau poti alege o ruta mai dificila, la stanga, pe DN 17D - spre Pasul Rotunda.