Spitalul din Călimăneşti, fără apă caldă

Spitalul din Călimăneşti, fără apă caldă

Cei 95 de pacienţi ai Secţiei de Recuperare de la Călimăneşti se spală cu apă din sticlă, încălzită la soare, sau fac un duş cu 5 lei, la ştrandul din apropiere, din cauza lipsei branşamentului la apă caldă.

„E sufocant de cald, iar după tratament, pur şi simplu, te lipeşti din cauza transpiraţiei. Trebuie să te speli că puţi, nu poţi să stai aşa“, susţine Nicoleta Şitoianu, din Drăgăşani.   La Clinica de Recuperare din Călimăneşti locurile sunt ocupate până în ianuarie 2011. Funcţionează în regim de spital pe lângă Spitalul Judeţean Vâlcea. Băi galvanice şi cu bule nu se mai fac aici de două săptămâni, iar pacienţii cu afecţiuni reumatice acute preferă să-şi plătească procedurile în bazele private decât să plece acasă. Pentru procedurile făcute pe bază de curenţi, ionizări, curenţi interferenţiali sau curenţi diadinamici, asistenţii încălzesc apă pe reşou în ibricul de cafea. „Nu putem face tratament cu apă rece. Compresa care se pune sub electrod trebuie să fie caldă ca priza să se facă cum trebuie. Dacă o pui rece, bolnavul nu o suportă, plus că există riscul să-i faci mai mult rău decât bine“, susţine una dintre asistente.

Nepăsarea de la vârf „Procedurile se fac, activitatea nu este perturbată, doar presa se scandalizează“, este de părere Laurenţiu Holerga, directorul medical al Spitalului Judeţean Vâlcea, contrazis însă de reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Vâlcea. „Nu are voie să funcţioneze atâta timp fără apă caldă. Igiena bolnavilor, curăţenia în saloane şi degresarea veselei la bucătărie nu se face corespunză tor. Le dăm termen să găsească o soluţie, dacă nu, îi închidem“, ameninţă Ion Mihail, director adjunct al DSP Vâlcea.   Clinica de Recuperare şi Hotelul Central în care se află o bază de tratament au aparţinut Institutului Balneofiziologic Bucureşti, apoi a fost cumpărată de SC Călimăneşti SA, iar din 2000 clinica a trecut în administrarea Spitalului Judeţean. Conducerea unităţii nu şi-a făcut însă un branşament separat la apă caldă şi a cumpărat de la SC Călimăneşti, în baza unei înţelegeri verbale. „Societatea respectivă nu era autorizată să vândă agent termic, nu avea licenţă pentru aşa ceva şi a oprit apa, obligându-i să-şi facă un alt branşament“, susţine Mircea Petriceanu, viceprimarul oraşului Călimăneşti.

Apa caldă a fost oprită pe 17 iunie, iar săpăturile pentru înlocuirea a 300 de metri de ţeavă au început opt zile mai târziu. „Cred că mai durează 2-3 săptămâni până spitalul va avea apă, deoarece trebuie un nou schimbă tor de căldură. Acesta este făcut din inox şi titan şi trebuie făcută licitaţie pentru el“, mai spune Aurel Berbece, inginer-şef CET Govora Călimăneşti. Societatea de distribuire a agentului termic în localitate va acoperi costul de peste 200.000 de lei.

Ne puteți urmări și pe Google News