Evenimentul Zilei > Actualitate > Spermatozoizii, puşi pe fugă cu ULTRASUNETE. Vezi cum va arăta CONTRACEPŢIA MASCULINĂ
Spermatozoizii, puşi pe fugă cu ULTRASUNETE. Vezi cum va arăta CONTRACEPŢIA MASCULINĂ

Spermatozoizii, puşi pe fugă cu ULTRASUNETE. Vezi cum va arăta CONTRACEPŢIA MASCULINĂ

Prezervativele şi vasectomia, principalele metode prin care bărbaţii se asigură că nu vor avea urmaşi, vor deveni în curând istorie. Noile tehnici, desprinse parcă din filmele science fiction, implică expunerea la ultrasunete pentru a "dilua" sperma şi a îndepărta riscul de a procrea.

Pentru că vasectomia este o măsură extremă, iar prezervativele nu sunt niciodată suficient de sigure, cercetătorii lucrează la o metodă revoluţionară de a controla feritilitatea bărbaţilor: contracepţia cu ultrasunete. 
Iniţiatorii sunt James Tsuruta, asistent-profesor la Universitatea de Medicină din Carolina de Nord şi colegii să, care au testat deja metoda pe şobolani. Aceştia au constatat că, după câteva şedinţe de ultrasunete, sperma animalelor a scăzut considerabil în concentraţie, echivalentul uman a sub 20 milioane de spermatozoizi pe milimetru de lichid seminal.
"Când am tratat şobolanii, ne-au trebuit doar două săptămâni să oprim un proces esenţial supravieţuirii speciei. Bărbaţii produc însă milioane de spermatozoizi pe zi, aşa că mai avem de studiat până să ajungem la acelaşi rezultat şi în privinţa lor", a recunoscut Tsuruta. Acţiunea ultrasunetelor nu este totuşi de ignorat: generează căldură prin unde de sunet aplicate tesutului, similare cu procesul prin care energia microundelor "încinge" moleculele de apă ca să încălzească mâncarea.
Opozanţii acestei metode spun că ultrasunetele ar perturba echilibrul de proteine din corp şi chiar buna funcţionare a celulelor. În cazul în care Tsuruta ar dovedi că are dreptate, bărbaţii ar putea beneficia de efectul contraceptiv circa şase luni.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: