Spectrul falimentului pândeşte cabinetele medicilor specialişti

Spectrul falimentului pândeşte cabinetele medicilor specialişti

După medicii de familie, la masa negocierilor cu reprezentanţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate s-au aflat ieri medicii specialişti, deoarece sunt nemulţumiţi şi ei de contractul-cadru pe 2010.

Scăderi dramatice de fonduri

După modelul medicilor de familie, a venit rândul specialiştilor să protesteze faţă de normele contractului-cadru. Aceştia spun că şi-ar putea închide cabinetele din cauza noilor scăderi dramatice ale fondurilor alocate pentru consultaţii.

Ca şi medicii de familie, specialiştii intenţionează să refuze semnarea contractelor din acest an cu casa de asigurări de sănătate. Continuarea acordării consultaţiilor către bolnavi depinde de flexibilitatea reprezentanţilor Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate la doleanţele lor.

„Suntem foarte nemulţumiţi de contractul-cadru. Dacă acesta va fi menţinut în forma actuală, peste trei luni vom intra în faliment”, a spus Cosmin Alexandrescu, preşedintele Asociaţiei Profesionale a Medicilor din Ambulatoriu. Consultaţii plătite mai prost

Principala nemulţumirea vizează valoarea punctelor şi aplicarea punctajului pentru consultaţiile şi tratamentele acor date pacienţilor. Conform contractului-cadru incriminat, anul acesta, medicii din ambulatoriu sunt plătiţi doar pentru 20 de consultaţii pe zi. O consultaţie este evaluată cu 10 puncte, valoarea unui punct ridicându-se la 90 de bani. Anul trecut, valoarea unui punct era 0,7 lei, dar consultaţiile erau punctate mai mult: cea acordată unui pacient prima oară cu 15 puncte, iar cea de control - cu 10 puncte, existând şi alte servicii (manevre) decontate separat.

„În aceste condiţii, venitul unui cabinet va ajunge sub 5.000 de lei, iar cheltuielile depăşesc cu mult această sumă. În medie, scăderea va fi cel puţin cu 20%. Sunt specialităţi care folosesc şi materiale sanitare, cum ar fi ortopedia, fapt pentru care cheltuiele sunt şi mai mari”, a mai spus dr. Cosmin Alexandrescu. Reprezentantul medicilor specialişti a declarat că aceştia doresc cel puţin veniturile de anul trecut, întrucât preţurile au crescut. Ei avertizează că, în condiţiile în care manevrele medicale nu vor mai fi decontate, pacienţii vor fi nevoiţi să suporte contravaloarea acestora.

Se pare că negocierile purtate zilele trecute de medicii de familie cu reprezentanţii CNAS au dat roade. „Am hotărât reluarea activităţii noastre contractuale”, a declarat dr. Rodica Tănăsescu, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie. Reprezentantul medicilor de familie susţine că în ţările europene finanţarea medicinei primare este între 11% şi 15% din fondul sănătăţii, în timp ce la noi este de numai 6%.

Ne puteți urmări și pe Google News