Spectacol-premieră la Filarmonica Banatul

Spectacol-premieră la Filarmonica Banatul

Filarmonica Banatul din Timişioara propune, la mai bine de 30 de ani de la premiera absolută, din cadrul Festivalului de la Avignon, o nouă versiune scenică a operei Orestia II - Choephorele, de Aurel Stroe. Opera face parte din Trilogia Cetăţii Închise (1973 - 1988), bazată pe scrierile lui Eschil.

Spectacolul va fi reprezentat în premieră la Buşteni, pe 3 octombrie, locul unde a fost compusă trilogia Orestia. Nici data aleasă nu este întâmplătoare, cifra trei fiind un simbol cheie atât în Orestia II - Choephorele, cât şi în întreaga operă componistică a lui Aurel Stroe. De altfel, aceasta este data când Aurel Stroe a trecut în nefiinţă.

Pe 5 octombrie, spectacolul se va juca şi la Bucureşti, iar două zile mai târziu va fi prezentat şi publicului din Cluj-Napoca. Pe de altă parte, versiunea pusă în scenă de Filarmonica Banatul va fi jucată, cu sprijinul Institutului Cultural Român, şi la Mannheim (10 octombrie) , Basel (13 octombrie) şi Paris (16 octombrie). Între timp, timişorenii vor putea participa mâine, gratuit, la repetiţiile spectacolului, ce vor avea loc pe scena Casei de Cultură a Studenţilor.

Compozitor contemporan celebru

Aurel Stroe este unul dintre cei mai cunoscuţi compozitori contemporani şi filozof, matematician, lingvist, muzicolog, care s-a inspirat din domenii de avangardă ale gândirii contemporane. Spre exemplu, pentru "teoria muzicii morfogenetice", pe care a conceput-o în perioada din Germania, s-a bazat pe "teoria catastrofelor" a lui René Thom.

Ne puteți urmări și pe Google News