Specialistii intra in arena

Specialistii intra in arena

Listele PNTCD si UDMR  sunt conduse de doi tehnocrati in materie de problematica europeana: Alexandru Herlea si Gyorgy Frunda.

EVZ continua astazi prezentarea candidatilor implicati in alegerile pentru Parlamentul European. Doi dintre cei prezentati sunt specialisti in problematica europeana: Gyorgy Frunda (UDMR) si Alexandru Herlea (PNTCD). Primul face naveta Bucuresti-Bruxelles inca din anii ‘90. Al doilea este fost ministru al integrarii si a avut o contributie importanta in deschiderea negocierilor Romaniei cu UE.

ALEXANDRU HERLEA (PNTCD) CV > Varsta: 65 de ani;

> Starea civila: casatorit, un copil;

> Studii: inginer mecanic, cu doctorat in Istoria Stiintei si Tehnicii luat la Paris;

> Activitatea profesionala: profesor la universitatile Harvard, Princeton, Pennsylvania si Michigan (SUA);

> Activitatea politica:

1972-1989: membru PNT in exil

1996-1999: ministru pentru integrare europeana

2000-2001: ambasador, sef al Misiunii Romaniei pe langa UE.

A deschis negocierile Romaniei cu UE Alexandru Herlea a fost preferat de conducerea PNTCD pentru a deschide lista candidatilor pentru Parlamentul European datorita experientei sale in domeniu si consecventei din punct de vedere politic.

Herlea a ramas alaturi de taranisti chiar in ciuda evolutiei electorale negative pe care partidul a avut-o dupa 2000. In plus, desi are o cariera politica de lunga durata, nu a fost implicat in scandaluri.

Ca ministru al integrarii in perioada guvernarii CDR, a avut un rol determinant in procesul de aderare a Romaniei la UE. A reusit sa obtina sprijinul Popularilor Europeni care, in 1997, au  definit o strategie in privinta continuarii procesului de extindere. In mandatul sau, in 1999, Consiliul European de la Helsinki a decis deschiderea negocierilor Romaniei cu UE. Procesul inceput de CDR a fost finalizat cinci ani mai tarziu, in decembrie 2004, de guvernul PSD, cu acceptarea unei monitorizari stricte pe capitolele Justitie si Concurenta. (Clarice Dinu)

DESPRE EUROPA EVZ: Care sunt mijloacele PE de exercitare a controlului in domeniul financiar? Alexandru Herlea: PE isi exercita autoritatea asupra cheltuielilor neobligatorii (cheltuieli structurale, fondurile de coeziune, fondul social european si fondul de dezvoltare). Raspuns gresit: aceasta este competenta bugetara a PE.

EUROPROMISIUNEA

„Voi intelege sa ma angajez in continuare in apararea intereselor romanilor. Cunosc problematica si procedurile ca sa fac ca fondurile europene sa vina unde trebuie. Daca voi fi ales, voi face totul sa intru in comisia de buget.”

MARIA GRAPINI (PC)

> Varsta: 53 de ani;

> Starea civila: casatorita, un copil;

> Studii: a absolvit Facultatea de textile la Institutul Politehnic „Gheorghe Asachi”, din  Iasi;

> Activitatea profesionala: din 1995, director general si presedinte al Consiliului de Administratie al SC Pasmatex SA Timisoara;

> Activitatea politica: membru al Partidului Conservator din 2005, in prezent este vicepresedinte al PC si lider al organizatiei Timis. Din „Top 100”, la europarlamentare Numarul unu pe lista PC, Maria Grapini este cunoscuta mai mult ca patroana a unor fabrici de textile, decat ca politician. Considerata cea mai puternica voce din Patronatul Industriei Usoare, ocupa locul 10 in „Top 100 Femei de Succes” al revistei „Capital”, fiind bine cotata ca manager, dar mai putin la capitolul implicare sociala. Activitatea economica i-a fost recunoscuta inclusiv de presedintele Emil Constantinescu, care a decorat-o in 2000 cu Ordinul National Pentru Merit in grad de Cavaler.

Membra a Partidului Conservator din 2005, in plan politic, nu s-a remarcat insa, pana la asumarea rolului de „locomomotiva” a partidului la europarlamentare, decat prin anuntarea intentiei de a concura cu Gheorghe Ciudandu, in 2008, la Primaria Timisoarei. Initiativa nu-i apartine insa, fiind, de fapt, dupa propria marturisire, dorinta liderului conservaror Dan Voiculescu. (Anca Simina) DESPRE EUROPA

EVZ: Cum isi pot exercita parlamentarii europeni controlul asupra Comisiei Europene? Maria Grapini: Foarte bine. Prin vot, Parlamentul European poate sa demita comisarii in bloc. Raspuns partial corect. Controlul se exercita prin adoptarea unei motiuni de cenzura semnate de cel putin 10 eurodeputati si votata de majoritate. EUROPROMISIUNEA

„Primul proiect este sa constituim un fond european de solidaritate pentru a asigura pensii la nivelul raportului dintre pensii si salarii din toata Uniunea Europeana.

GYORGY FRUNDA (UDMR)

> Varsta: 56 de ani; > Starea civila: casatorit, 2 copii;

> Studii: Facultatea de Drept, la Universitatea „Babes-Bolyai” din Cluj (1970-1974);

> Activitatea profesionala: avocat, are propriul birou de avocatura;

> Activitatea politica: membru UDMR din 1990, deputat (1990-1992), senator (1992 - prezent), este presedinte al delegatiei romane la Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei (APCE).

Un european prin definitie Despre Gyorgy Frunda, maghiarul care a candidat la presedintia Romaniei, se spune ca ar fi avut cele mai mari sanse sa castige daca nu ar fi fost maghiar. Cu o experienta politica de aproape 17 ani, atat in tara, cat si in structurile europene, Frunda este de departe, daca nu cel mai instruit candidat la europarlamentare, unul dintre fruntasi. In cariera sa politica, Frunda a stiut sa se fereasca de scandalurile care i-ar fi afectat imaginea.

Sarmant, bine imbracat si un foarte bun diplomat, Frunda beneficiaza atat de aprecierea electoratului maghiar, si nu numai. Avand rolul de locomotiva a UDMR in alegerile pentru Parlamentul European, Gyorgy Frunda este pus in situatia de a salva Uniunea de la un esec provocat de contracandidatura episcopului reformat Laszlo Tokes.

In actualele conditii, un succes ar insemna depasirea pragului electoral de 5% si, implicit, intrarea UDMR in PE. (Andi Manciu) DESPRE EUROPA EVZ: Care este, in acest moment, numarul parlamentarilor europeni? Gyorgy Frunda: 785 Raspuns corect. EUROPROMISIUNEA

„Unu: vreau sa fac cunoscuta comunitatea maghiara din Romania. Doi: vreau sa particip la redactarea actului Conventiei europene privind drepturile fundamentale ale cetateanului european. Trei: vreau sa influentez comisia pentru ca acele cote acordate Romaniei in diferite ramuri - agricultura, industrie - sa fie mai mari. Patru: vreau ca Romania si regiunile in care locuiesc maghiari sa primeasca sume mai mari.”

DANA MIHAELA FRANTI (PIN)

 

> Varsta: 37 de ani;

> Starea civila: necasatorita;

> Studii: a absolvit Academia de Studii Economice Bucuresti (1993), cu specializare in managementul calitatii si mediului; a urmat cursuri de specializare in strainatate pe project management si leadership; a absolvit Academia de Stiinte de Mediu GOGREEN (Bonn/ Bruxelles);

> Activitate profesionala: a lucrat la Bancorex si DHL International Romania, unde este in si prezent;

> Activitate politica: membru PIN din mai 2007.

Si-a castigat locul de candidat prin concurs Daca in luna mai a acestui an isi depunea adeziunea la PIN, la cateva luni, Dana Franti a ajuns numarul 2 pe lista de candidati la europarlamentare.

Pozitia aceasta a obtinut-o in urma unui examen intern de selectie, la care au participat circa 100 de membri. Examenul a cuprins trei probe. Prima conditie: fiecare candidat sa cunoasca cel putin doua limbi straine. A doua proba a testat cunostintele candidatilor despre Uniunea Europeana, iar cea de-a treia a evaluat CV-ul fiecaruia in functie de studii, expertiza profesionala si activitati civice. Evaluarea propriu-zisa a fost realizata de patru profesori din cadrul Universitatii Bucuresti. Ceea ce o recomanda pe Franti pentru un post de europarlamentar sunt numeroasele cursuri de specializare ca manager in strainatate.

Pe de alta parte, ii lipseste experienta politica, implicit vizibilitatea unui politician de cariera. (Andi Manciu) DESPRE EUROPA

EVZ: Cati ani a aniversat anul acesta Uniunea Europeana? Dana Mihaela Franti: Daca nu ma insel, 50 de ani. Raspuns corect.  EUROPROMISIUNEA

„Primul lucru pe care vreau sa-l fac se refera la renegocierea tratatului de aderare, care are niste clauze foarte nefavorabile. De exemplu, faptul ca trebuie sa distrugem 300.000 de hectare de vita-de-vie, pentru ca soiurile noastre nu sunt recunoscute in UE. Faptul ca procesarea laptelui trebuie facuta in anumite conditii care sunt foarte costisitoare pentru fermierul roman.”

Cititi si:

Ei se bat pe votul tau

Ne puteți urmări și pe Google News