Special Olympics, pentru tineri cu sindromul Down, cu zâmbetul pe buze
- Ciprian Iancu
- 8 mai 2011, 17:00
Prima ediţie a Olimpiadei Naţionale de Nataţie "Special Olympics" a luat sfârşit astăzi la Hunedoara. Vreme de două zile, peste 50 de copii şi tineri cu sindrom Down şi alte dizabilităţi s-au distrat de minune atât pe parcursul întrecerilor cât şi în afara lor.
Ideea organizării unui concurs de nataţie sub egida Special Olympics aparţine Asociaţiei "Ioana", cu sediul în localitatea hunedoreană Clopotiva. Organizaţia a mai iniţiat şi derulat până acum şi alte concursuri, însă acesta este primul de nivel naţional. Mai bine de 50 de copii, majoritatea cu sindrom Down au avut parte de trei zile de distracţie, incluzând şi deschiderea festivă ce a avut loc la Cabanele Doruleţ, în Retezat şi a presupus şi aprinderea flacărei olimpice.
Probe speciale
Întrecerea efectivă a avut loc la bazinul acoperit din Hunedoara. Ieri s-au derulat calificările, iar astăzi au avut loc finalele. În funcţie de vârstă, condiţie fizică şi deprinderea de a înota, s-au organizat trei feluri de probe, atât pentru fete cât şi pentru băieţi: mers în apă, în bazin mic, înot, în bazin mare cu asistent şi înot liber, fără asistent, tot în bazinul mare.
De la bun început micuţii au arătat că şi-au însuşit sloganul întrecerii: "Vreau să câştig! Dacă nu voi câştiga, vreau să fiu brav în încercarea mea", pe care l-au rostit toţi, ca pe un jurământ, înainte de prima probă. La finalul fiecărei probe, fiecare micuţ se bucura în primul rând că reuşea să o termine. Dacă se-ntâmpla să mai fie şi primul ajuns la finish, cu atât mai bine. Rivalităţile au lipsit cu desăvârşire.
Toată lumea a felicitat pe toată lumea, mai ales la festivitatea de premiere, derulată la Castelul Corvinilor, unde bravii olimpici au fost primiţi de "Ordinul Cavalerilor de Hunedoara" cu o demonstraţie de lupte medievale.
Gesturi mici, dar importante
Călin Deac este profesor-educator la Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă din Bistriţa – Năsăud, şi a venit la Hunedoara cu cinci dintre elevii săi. Spune că manifestările de acest gen sunt mult mai importante pentru micuţii cu nevoi speciale decât am crede noi, cei care nu prea avem contact cu ei.
"Am fi venit cu mai mulţi elevi, dar dificultăţile financiare nu ne-au permis. Este extraordinar de important pentru ei să-i scoţi la asemenea manifestări pentru că socializează, apoi ţin legătura unii cu alţii, chiar dacă sunt din oraşe aflate la distanţe mari, prin intermediul profesorilor sau părinţilor. Au fost foarte încântaţi de concursul de înot. Este ceva nou, pe lângă plimbările cu şareta sau şedinţele de călărie de care au avut parte la Cabanele Doruleţ", adaugă profesorul bistriţean.
Întrecerea de nataţie a fost iniţiată şi organizată de Maria Niţă, cea pe care toţi participanţii o ştiu sub numele de "Mary" şi al cărei nume l-au scandat de mai multe ori, de la început până la sfârşit.
"Mă bucut că activitatea noastră i-a motivat şi pe ceilalţi să se implice şi să ne ajute. Sper ca cine a participat acum doar la proba de mers prin apă, la anul, să participe şi la cea de înot asistat în bazinul mare şi să progreseze tot aşa. Munca lor, a celor mici, îi va determina şi pe alţii să le urmeze exemplul. Nu pot decât să-i felicit din tot sufletul pe toţi participanţii", a declarat, la finalul întrecerii, Maria Niţă.