Specia de elev agricultor se adaptează la urbanizare

Specia de elev agricultor se adaptează la urbanizare

Elevul agricultor nu mai vrea să înveţe despre norma de cartof la hectar sau despre dăunătorii porumbului. Cel puţin nu în primul rând. El este mult mai atras de domenii ca amenajarea spaţiilor verzi, medicină veterinară şi, mai nou, îngrijirea animalelor de companie.

Urbanizarea a făcut ca elevul agricultor să "migreze" de pe ogor tocmai printre gardurile vii ale oraşelor. Abandonul agriculturii la hectar şi investiţiile slabe în cercetarea agricolă au făcut ca liceele şi facultăţile de agricultură să pregătească agricultori urbani, dacă se poate spune aşa.

La un liceu de agricultură se intră şi cu medii ceva mai mici, dar mulţi dintre cei care ajung aici chiar asta vor să facă. Pentru copiii care iubesc animalele şi natura, un liceu agricol este o continuare îndrăzneaţă şi, cu puţină susţinere din partea părinţilor, un start bun pentru o carieră bănoasă şi, de ce nu, sănătoasă.

Printre specializările unui astfel de liceu se numără cea de tehnician agricultor, tehnician veterinar şi, surprinzător, specialist în domeniul animalelor de companie. REPORTAJ

Ne puteți urmări și pe Google News

Agricultorii de pe Ficusului Pe bulevardul Ficusului, "botezat" după o plantă fără flori, sunt înşirate principalele institute apicole ale Capitalei. Lăsând absurditatea urbană deoparte, pe această stradă din sectorul 2 găsim şi Grupul Şcolar Agricol "Viaceslav Harnaj". În 1971, la momentul înfiinţării unităţii de învăţământ, liceul era unul, aţi ghicit, apicol.

Numai că paşii spre capitalism de după 1989 au dus la prăbuşirea multor sectoare agricole şi la nevoia reinventării agricultorului modern.

Astfel, un elev care termină gimnaziul şi vrea să studieze la un liceu agricol are de ales între specializarea de tehnician în agricultură, tehnician veterinar sau tehnician în domeniul animalelor de companie. Mulţi elevi de la sat La Harnaj, sunt patru clase de a noua, două pentru studiul animalelor şi două pentru creşterea plantelor. Deloc întâmplător, unul din trei elevi este din mediul rural.

"Avem elevi din Snagov, Moara Vlăsiei, Ciolpani, Baloteşti, chiar şi din Jilava şi Chitila", spune directoarea liceului, Felicia Stroe.

Traseu de liceu

În clasele a noua şi a zecea, toţi elevii liceului au aceleaşi materii în programă. Specializarea începe abia din clasa a unsprezecea, când elevii autrei opţiuni. Dacă prea mulţi elevi aleg o anume specializare, departajarea se face pe bază de medie.

În ultimul an de curs, elevul primeşte un certificat de calificare profesională recunoscut european, corespunzător specializării sale.

Elevii fac practică în ferme agricole, cabinete veterinare sau mari companii. Spre exemplu, elevii liceului "Viaceslav Harnaj" pot efectua stagii de practică, neplătită, la staţiunea de dezvoltare şi institutul de pomicultură de la Băneasa, la serele Universităţii de Ştiinţe Agronomice sau la câteva cabinete veterinare din Bucureşti şi împrejurimi.

Anul trecut, câţiva elevi hoticultori au făcut stagii în reprezentanţele din Bucureşti ale Metro şi Praktiker. Cei de la profilul tehnician veterinar au călătorit în 2008 în Germania, unde au obţinut un certficat de îngrijitor veterinar pe care îl pot folosi în Uniunea Europeană. Ce urmează după absolvire

După liceu, cei mai mulţi dintre elevii unui liceu agricol aleg facultăţi de profil, cum sunt cele din cadrul Universităţii de Studii Agricole sau facultatea particulară Bioterra.

Vişteanu Ioana este o elevă a liceului, care a venit chiar şi de Anul Nou pentru a avea grijă de animalele şcolii. Ea a urmat ruta progresivă, trecând pe la zootehnie sau apicultură pentru a ajunge acolo unde şi-a dorit, dobândind calificare de tehnician veterinar.

Şcolile de Arte şi Meserii se vor desfiinţa însă de anul viitor, elevii pierzând şansa de a dobândi mai multe specializări, cum este cazul Ioanei.

"Ştiam că nu o să intru la profilul veterinar, dar am urmat zootehnia şi apicultura şi tot am ajuns. Iubesc animalele şi chiar am grijă de cele din şcoală", spune eleva, care doreşte ca, după cei şase ani de facultate de profil, să aibă propriul cabinet veterinar. Până la vis, primul pas este însă bacalaureatul care va include, pentru ea, discipline de profil ca Anatomia şi Fizilogia Animalelor şi Biotehnologii Moderne în Creşterea Animalelor. 

Parcurile au nevoie de "stilişti"

Pentru Marian Ionescu, cea mai bună variantă de carieră profesională este o firmă de amenajare a spaţiilor verzi. Ideea i-a venit de mic, vâzând cât de prost îngrijit este un parc din localitatea natală, Baloteşti.

"Dacă tot pot să fac ceva, vreau să fac ceva pentru mediu", spune elevul, care, după dobândirea certificatului profesional, s-ar putea angaja, de exemplu, la Institutul Pomicol. Avantajul său este că, pe lângă cunoştinţele de agricultură, a dobândit în liceu şi noţiuni de marketing şi management.

Pe lângă profilul agricol, Grupul Şcolar "Viacelav Harnaj" are clase în domeniul servicii (contabilitate, marketing etc) şi protecţia mediului. 

  • Grupul Şcolar Agricol “Viaceslav Harnaj“ pune la dispoziţia absolvenţilor de clasa a VIII-a 28 de locuri pentru elevii care vor să devină ecologişti calificaţi, iar media ultimului admis anul trecut a fost 6,26.

CITIŢI ŞI: Seminţele şi guma de mestecat, interzise elevului ecologist

Elevul chimist ştie că nu ies bani din eprubetă Profilul elevului de la matematică-informatică

CAMPANIE EVZ: Elevul de liceu, între carte şi huliganism