Evenimentul Zilei > Actualitate > Spania se află într-o situaţie mai gravă decât Irlanda
Spania se află într-o situaţie mai gravă decât Irlanda

Spania se află într-o situaţie mai gravă decât Irlanda

Spania se află într-o situaţie "mai gravă decât Irlanda, o ţară salvată" de Uniunea Europeană, a declarat marţi fostul guvernator al Băncii Spaniei, Miguel Angel Fernandez Ordonez, care a încercat să se distanţeze de criza financiară gravă cu care se confruntă ţara, informează AFP, preluată de Agerpres.

Acuzat că nu a putut împiedica criza care a condus la salvarea europeană a băncilor spaniole şi la temeri legate de solvabilitatea ţării, Miguel Angel Fernandez Ordonez a fost audiat de o comisie de deputaţi instituită pentru a supraveghea reforma financiară.

"În primul semestru al acestui an, am fost sancţionaţi pentru prăbuşirea încrederii în Spania şi în sistemul său financiar, până la un nivel de neimaginat în urmă cu şapte luni", a spus el.

"Astăzi, suntem (într-o situaţie) nu doar mai rea decât a Italiei, ci şi decât a Irlandei, o ţară salvată" de Uniunea Europeană, a mai spus Miguel Angel Fernandez Ordonez.

Pierderea încrederii în bănci, cel mai grav lucru

"Cel mai grav lucru este pierderea încrederii în băncile noastre" care rămân încă solide, a adăugat, referindu-se la Santander sau BBVA.

"Guvernul nostru şi societatea spaniolă se vor confrunta în următoarele luni cu situaţii foarte complicate", a mai spus el. Iar orice conflict politic, a avertizat el, nu poate decât agrava criza încrederii de care suferă Spania.

"Multe lucruri au fost făcute greşit, şi mai ales o mulţime de lucruri care ar fi trebuit făcute nu au fost, în special pentru a rezolva problema bancară", a recunoscut Ordonez, admiţând "erori de control".

Miguel Angel Fernandez Ordonez a fost obligat să demisioneze după salvarea publică a Bankia de 23,5 miliarde de euro, care a precipitat un plan de ajutor european pentru băncile spaniole de până la 100 de miliarde de euro. Mai multe plângeri au fost depuse împotriva Bankia şi a liderilor săi, între care şi fostul său preşedinte Rodrigo Rato, fost ministru al economiei şi fost director general al FMI, care a demisionat.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.