Evenimentul Zilei > International > Spania se adânceşte în recesiune
Spania se adânceşte în recesiune

Spania se adânceşte în recesiune

Executivul a anunţat bugetul pentru 2013 şi planul de reforme pentru a redresa economia şi a reduce şomajul care a ajuns la 25%

Unele ministere spaniole vor avea bugetele diminuate cu până la 40%, scria, joi, presa iberică. "Ştim ce avem de făcut şi pentru că ştim, vom face asta", a spus premierul Mariano Rajoy, miercuri, în timp ce la Madrid se desfăşurau proteste de amploare contra austerităţii şi se discuta despre autonomia regiunii Catalonia. Mii de oameni au ieşit în stradă cerând demisia lui Rajoy, protestele încheindu-se, cu ciocniri violente cu poliţia.
Printre măsurile pre conizate se numără îngheţarea salariilor funcţionarilor publici, pentru al treilea an consecutiv, (deşi bonusul de Crăciun va fi primit în 2013) şi creşterea pensiilor cu doar 1%, mult sub rata inflaţiei.
Madridul va încerca să facă economii la buget de 39 de miliarde de euro, prin creşteri de taxe, reduceri şi reforme structurale.
În acelaşi timp, cinci din cele 17 regiuni ale Spaniei cer bani din partea guvernului central. Valencia, Murcia şi Catalonia au solicitat, în total, 3 miliarde de euro, iar Castile La Mancha şi Andaluzia urmează să precizeze suma.
Împrumut inevitabil
Speculaţiile că Spania va fi nevoită să ceară un împrumut din partea creditorilor externi au fost alimentate, miercuri, când Rajoy a declarat, într- un interviu: "dacă vor fi prea mari costurile, pentru prea mult timp, vă asigur 100% că voi cere acest împrumut". Banca Centrală a anunţat că recesiunea s-a adâncit în ultimele trei luni, iar banca BBVA estimează că sunt necesare încă 60 de miliarde de euro pentru recapitalizarea băncilor, pe lângă cele 20 de miliarde alocate deja.
În Grecia, o altă ţară cu probleme financiare, coaliţia de guvernare a ajuns la un acord asupra pachetului de austeritate pentru 2013-2014, după ce 50.000 de greci au manifestat la Atena contra tăierilor de salarii, pensii şi ajutoare sociale.
Planul de reforme prevede crearea unei autorităţi fiscale pentru controlul respectării bugetelor.
CITIŢI ŞI:

  • Austeritatea încinge sudul Europei
  • VIOLENŢE la ATENA, în primele proteste de la instalarea noului guvern
  • Madrid: Manifestaţiile anti-austeritate „Ocupaţi Congresul”, soldate cu 28 de răniţi
  • Austeritatea din Spania naşte drame personale
  • Proteste anti-austeritate de amploare la Madrid. Poliţia a intervenit în forţă | VIDEO
Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News