Ministrul Sorina Pintea a anunțat, miercuri, că Ministerul Sănătăţii (MS) va pune în dezbatere publică, pe 15 septembrie, un act normativ cu indicatori de management pentru activitatea de transplant în spitalele judeţene, astfel încât toate aceste unităţi să dezvolte centre de prelevare.

Ministerul Sănătății a transmis că Sorina Pintea a fost prezentă miercuri seară, în staţiunea Saturn, la deschiderea lucrărilor celei de-a V-a ediţii a Şcolii de vară a pacienţilor cronici, organizată de Asociaţia Transplantaţilor din România în colaborare cu Primăria Mangalia.

„Am venit în calitate de membru al asociaţiei. Când elaborăm acte normative în Ministerul Sănătăţii schimbăm destine. Au fost deja modificate acte normative pentru a se facilita accesul pacienţilor la Programul de dializă şi a fost majorat tariful pentru acest serviciu medical. În viitor, pentru transplant, deoarece avem nevoie de organe pentru această activitate, împreună cu reprezentanţii Agenţiei Naţionale de Transplant intenţionăm să impulsionăm activ procesul de donare. Din 15 septembrie, vom pune în dezbatere publică un act normativ cu indicatori de management pentru activitatea de transplant la nivelul spitalelor judeţene, astfel încât toate aceste unităţi să dezvolte centre de prelevare”, a declarat Sorina Pintea, la întâlnirea cu pacienţii.

Tot în domeniul transplantului, Ministerul Sănătăţii a semnat acorduri cu Moldova şi Ungaria, iar în această perioadă se negociază cu Italia şi, de asemenea, împreună cu CNAS, va fi elaborat un pachet de servicii medicale pentru pacientul posttransplant, astfel încât să beneficieze de servicii medicale integrate, informeaza agerpres.ro.
„Aştept propuneri şi pentru alte patologii, deoarece foarte multe modificări legislative s-au realizat în urma dialogului cu pacienţii”, a afirmat ministrul Sănătăţii.

Te-ar putea interesa și: