Da, se întâmplă şi «la ei». Doar că, «la ei», acest «comportament al consumatorului » nu este ridicat la rang de lege.
Umilirea Mihaelei Rădulescu este gafa jurnalistică a anului. O gafă de proporţii halucinante. Pe scurt, angajaţi ai Antenei 2 - îmi cer scuze, dar chiar nu-i pot numi jurnalişti - şi-au umilit colega de trust, difuzând în direct o fotografie trucată de pe www.zoso.ro, unul dintre cele mai citite bloguri româneşti. O fotografie conţinând un mesaj trivial, prezentată, printre chicoteli, drept afiş al unei campanii a Ministerului Sănătăţii.
Vineri, cele mai importante publicaţii centrale preluau fotografia trucată, unele aducând în discuţie „mitocănia“ bloggerului. Întrebare: dacă un blogger poate fi numit „mitocan“, cum poate fi numită o presă care a multiplicat, la scară naţională, un mesaj trivial?
Să fim înţeleşi: „trucajul“ a constat în simpla înlocuire a textului „oficial“. Nu a fost vreo operaţiune „high-tech“ şi nimeni nu a dezbrăcat-o pe Mihaela „pe calculator“, folosind cine ştie ce programe sofisticate. Diva a pozat în chiloţi de bunăvoie.
Fireşte, se poate argumenta că, pe internet sau în afara lui, asta îşi doreşte consumatorul de pretutindeni: „poze“. Dovada? Deunăzi, site-ul Time.com arăta că Sarah Palin este politicianul american care a stârnit cel mai mare interes on-line din ultimii trei ani. În ultima săptămână din august, căutările pe internet referitoare la nominalizata republicanilor pentru funcţia de vicepreş edinte al SUA au fost de patru ori mai numeroase decât acelea referitoare la candidatul democrat pentru funcţia la preşedinţie şi de zece ori mai numeroase decât acelea privindu-l pe nominalizatul democrat la funcţia de vicepreşedinte. Însă, la o privire mai atentă, s-a dovedit că o bună parte a acestui succes on-line a fost dat de aceia care au căutat „fotografii fierbinţi cu Sarah Palin“...
Da, se întâmplă şi „la ei“. Doar că, „la ei“, acest „comportament al consumatorului“ nu este ridicat la rang de lege, iar politicienii şi vedetele nu defilează în chiloţi pentru a mul- ţumi publicul. Este ceea ce-i diferenţ iază de „noi“, ţara în care fotografiile s-au tranformat în „poze“, vedetele în „dive“, iar politicienii ni se înfăţişează din ce în ce mai goi. Pe dinăuntru.